.

                                                            

                                                                       A U G U S T

 

      În luna august a.c. pe teritoriul republicii s-a menţinut vreme caldă, în unele perioade caniculară cu precipitaţii abundente.

      Temperatura medie a aerului pe parcursul lunii august a depăşit valorile normei cu 0,5-1,5°C şi a constituit 19,0-22,5°C căldură. 

     Temperatura maximă a aerului pe teritoriul republicii a urcat pînă la 33-37°C căldură, cea minimă a scăzut pînă la 9-13°C căldură.

     Precipitaţiile pe parcursul lunii au avut preponderent caracter de averse. Suma precipitaţiilor pe parcursul lunii august în multe raioane de nord şi centrale a constituit 100-195 mm (1,5-3,0 norme lunare), ceea ce se semnalează în teritoriu în medie o dată în 20-35 ani. În majoritatea raioanelor centrale, izolat în raioanele de nord şi de sud ale republicii suma precipitaţiilor pe parcursul lunii a constituit 50-90 mm sau 80-135% din normă. Cea mai mare cantitate de precipitaţii în luna august a căzut în raionul staţiilor Briceni (202 mm), Bălţata (182 mm) şi a postului agrometeorologic Rîşcani (266 mm), ce se semnalează în aceste puncte pentru prima dată pe parcursul întregii perioade de observaţii. În raionul staţiei meteorologice Leova şi postului agrometeorologic Basarabeasca cantitatea de precipitaţii pe parcursul lunii nu a depăşit 20-30 mm, sau 35-60% din norma lunară.

     Condiţiile meteorologice în luna august au fost, în fond, satisfăcătoare pentru creşterea, dezvoltarea şi maturizarea culturilor agricole.

     Ploile puternice, izolat cu grindină şi vînt însoţit de furtună, care au căzut la 18-19 august în raioanele de nord şi centrale ale republicii, au generat dăunarea culturilor agricole, inundarea caselor şi drumurilor, precum şi deteriorarea liniilor electrice.

    În cea mai mare parte a teritoriului republicii spre sfîrşitul lunii, în termenii apropiaţi de cei obişnuiţi, porumbul a atins coacerea în ceară, pe semănăturile mai tîrzii de porumb în raioanele de nord s-a semnalat coacerea în lapte. Floarea-soarelui în cea mai mare parte a semănăturilor cercetate a atins faza de maturizare deplină, izolat – coacerea pentru recoltare. La sfecla de zahăr a continuat îngroşarea rădăcinilor de rod. În livezi şi vii s-a semnalat coacerea soiurilor timpurii  şi semitîrzii de mere, pere şi  struguri.

    La sfîrşitul lunii august suma temperaturilor active ale aerului (egal şi mai ridicată de 100 C) a constituit în teritoriu 2445-27550C, fiind mai înaltă de valorile medii multianuale cu 155-2350C.

    Potrivit situaţiei de la 28 august a.c., rezervele de umiditate productivă pe terenurile semănate cu porumb, în stratul cu grosimea de un metru al solului, au constituit în fond 100-120 mm, (120-200% din normă), în stratul arabil al solului  cu arătura de toamnă au constituit 20-30 mm, (100-120% din normă).