.

BULETIN AGROMETEOROLOGIC

Iulie 2022

 

 

I.                   CARACTERISTICI METEOROLOGICE

 

1.      Regimul termic

Potrivit regimului termic, luna iulie a fost caracterizată în general prin vreme caniculară și pe o mare parte a teritoriului țării cu deficit semnificativ de precipitații după regimul pluviometric.

Temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +21,5..+24,5ºÑ, depășind valorile normei cu  2-3ºÑ, ce atestă o frecvență în medie o dată la 5-10 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la cota de +37ºÑ (stațiile meteorologice Fălești, Cornești, Dubăsari). Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +30ºÑ și mai mult a constituit în teritoriu 10-19 zile (norma fiind de 3-11 zile), iar numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +35ºÑ și mai mult s-a înregistrat pe o mare parte a teritoriului pe parcursul a 1-5 zile (norma fiind de o zi).

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la +8ºÑ(stațiile meteorologice Bravicea, Codrii, Bălțata).

 

2.      Regimul pluviometric

Potrivit regimului pluviometric, suma precipitațiilor căzute pe 90% din teritoriul țării a constituit în fond 15-40 mm (20-60% din normă), izolat, predominant în nordul și centrul țării, cantitatea acestora nu a depășit 1-10 mm (2-15% din normă). Doar în unele puncte de observații (10% din teritoriu) suma precipitațiilor căzute a atins 45-83 mm (70-130% din normă).

Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

-      Nord – în fond 20-40 mm (30-50% din normă), izolat – 1-10 mm (2-15% din normă);

-      Centru – în fond 1-10 mm (3-15% din normă), în unele puncte de observații – 20-30 mm (30-40% din normă). Cantitatea maximă de precipitații a căzut în regiunea stației meteorologice Chișinău – 83 mm (130% din normă);

-      Sud – în fond 15-30 mm (25-50% din normă), izolat – 45-63 mm (85-120% din normă).

 

3.      Alți parametri meteorologici

În unele zile ale lunii s-au înregistrat descărcări electrice, în unele localități – intensificări ale vântului de până la 15-17 m/s (stațiile meteorologice Soroca, Bălți, Ceadîr-Lunga, Bravicea).

În decursul lunii s-au semnalat fenomenele meteorologice extreme sub formă de averse puternice și grindină:

- pe 6 iulie în regiunea postului hidrologic Trinca (r-nul Edineț) în decurs de 30 minute au căzut 33 mm de precipitații însoțite de grindină cu diametrul de până la 50 mm;

- pe 8 iulie la stația meteorologică Chișinău în decursul a 2 ore au căzut 54 mm;

- pe 27 iulie regiunea stației meteorologice Ștefan-Vodă pe parcursul a unei ore au căzut 32 mm.

 

4.      Perspectiva meteorologică pentru luna august 2022 pe teritoriul Republicii Moldova

În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna august, pentru teritoriul țării se prevede următorul regim termic şi pluviometric:

- temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de +19..+21°C); 

- cantitatea precipitațiilor se prognozează sub mediile multianuale (norma fiind de 45-70 mm).

 

II.      CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

 

1.      Starea de vegetație a culturilor agricole

Regimul termic ridicat și deficitul de precipitații, semnalat în decursul lunii, au provocat secetă atmosferică și cea pedologică. Din cauza vremii secetoase, s-au creat condiții nefavorabile pentru formarea roadei la porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, precum și pentru creșterea și dezvoltarea culturilor legumicole și altor culturi agricole. Ca urmare a secetei la porumb s-a semnalat îngălbenirea prematură a frunzelor de la nivelul inferior, la plantele s-a format în fond un știulete, la unele semănături știulete nu s-au format, izolat la semănăturile proaste porumbul a fost recoltat pentru siloz. La floarea-soarelui s-a semnalat formarea slabă a capitolului și uscarea prematură a acestei, ceea ce va aduce la scăderea semnificativă a roadei. Ploile căzute la sfârșitul lunii izolat au completat rezervele de umezeală productivă în straturile superioare a solului și puțin au îmbunătățit condițiile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole.

Culturile de toamnă. Bobul a grâului de toamnă la începutul lunii în fond a atins coacerea deplină. Gospodăriile agricole ale țării pe parcursul lunii au recoltat culturile cerealiere de toamnă.

Culturile de primăvară. La începutul lunii la orz de primăvară s-a atestat faza coacerea în ceară, spre mijlocul lunii – coacerea deplină și gospodăriile agricole ale țării au început recoltarea roadei. La sfeclă de zahăr pe parcursul lunii s-a semnalat creșterea rădăcinii principale, spre sfârșitul lunii izolat s-a atestat acoperirea integrală a spaţiilor dintre rânduri.

La semănăturile cu porumb la începutul lunii s-a semnalat continuat formarea frunzelor, în a doua jumătate a lunii s-a semnalat formarea și înflorirea paniculului, formarea și  înflorirea știuletelui. Spre sfârșitul lunii, predominant în jumătatea de sud a țării, la porumb s-a atestat coacerea în lapte. Înălţimea plantelor la sfârşitul lunii a constituit în fond 130-165 cm, izolat – 185-205 cm. La o plantă în general s-a format un știulete.

Floarea-soarelui în iulie a demonstrat înflorirea și creșterea capitolului, spre sfârșitul lunii izolat a început coacerea semințelor. Înălţimea plantelor către sfârşitul lunii a constituit în fond 90-155 cm, izolat – 170-200 cm. Diametrul capitolului s-a egalat cu 10-20 cm.

Plantațiile multianuale și podgorii. În decursul lunii la culturile pomicole a continuat creșterea rodului, la cais, piersic, soiurile timpurii de prun și măr – coacerea și recoltarea roadei.

La vița de vie în decursul lunii a continuat creșterea boabelor, spre sfârșitul lunii la soiurile timpurii de struguri a început coacerea.

 

2.      Rezerva de umiditate a solului

La situaţia din 28 iulie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu porumb au constituit:

-      în nordul țării: 10-20 mm (15-20% din normă);

-      în centru: în fond 14-35 mm (15-40% din normă), izolat – 50-60 mm (55-65% din normă);

-      în sud: în fond 10-15 mm (10-20% din normă), în unele puncte de observații – 80-95 mm (100-115% din normă), izolat acestea au fost complet epuizate.

Rezervele de umezeală în stratul de sol adâncimea de 1 m la porumb reprezintă valori joase, izolat au fost complet epuizate.

La situaţia din 28 iulie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu floarea-soarelui au constituit:

-      în nordul țării: în fond 10-60 mm (20-70% din normă), izolat – 70-90 mm (75-90% din normă);

-      în centru: 5-30 mm (10-55% din normă), izolat acestea au fost complet epuizate;

-      în sud: 15-35 mm (25-40% din normă).

Rezervele de umezeală în stratul de sol la adâncimea de 1 m la floarea-soarelui reprezintă valori joase, izolat au fost complet epuizate.

La situaţia din 28 iulie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit:

-      în nordul și centrul țării: în fond 25-40 mm (35-45% din normă), izolat – 90-110 mm (55-105% din normă);

-      în sud: 15-40 mm (20-45% din normă).

Rezervele de umezeală în stratul al solului cu adâncimea de 1 m la culturile multianuale reprezintă valori joase.

 

3.      Prognoză agrometeorologică pentru luna august 2022 (conform datelor multianuale)

 

Regimul termic prognozat pentru luna august va determina în general ritmuri intense de creștere și dezvoltare la speciile de câmp și culturile multianuale, însă, regimul pluviometric scăzut, prognozat pentru luna august, va provoca înrăutățirea ulterioară a stării semănăturilor din cauza scăderii rezervelor de umiditate în sol.

-     Culturile de primăvara. La sfeclă de zahăr va continua creșterea rădăcinii principale. La porumb în decursul lunii se va atesta coacerea în lapte și în ceară, la floarea-soarelui va continua coacerea semințelor.

-     La culturile pomicole va continua creșterea rodului, la piersic, prun și soiurile timpurii de măr – coacerea și recoltarea roadei.

-     În toate podgoriile, la viță de vie se va semnala coacerea boabelor.

În toate podgoriile, viță de vie va continua creșterea boabelor, spre sfârșitul lunii la soiurile timpurii de struguri se va semnala coacerea.

 

Temperatura medie a aerului în luna iulie 2022 (°C).
Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna iulie 2022.
Cantitatea precipitaţiilor în luna iulie 2022 (mm).
Cantitatea de precipitaţii pentru luna iulie 2022 în % din normă.
Rezervele de umiditate productivă (mm) în stratul de sol 0-50 cm pe terenurile cu porumb la data 28 iulie anul 2022.
Rezervele de umiditate productivă (mm) în stratul de sol 0-100 cm pe terenurile cu porumb la data 28 iulie anul 2022.
Rezervele de umiditate productivă (mm) în stratul de sol 0-50 cm pe terenurile cu floarea-soarelui la data 28 iulie anul 2022.
Rezervele de umiditate productivă (mm) în stratul de sol 0-100 cm pe terenurile cu floarea-soarelui la data 28 iulie anul 2022.