.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna ianuarie  2022

 

În decursul lunii ianuarie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic și cu deficit de precipitații. Vreme anomal de caldă s-a semnalat în prima decadă a lunii ianuarie, când temperatura medie decadală a aerului a atins +2,3..+4,8ºÑ, fiind cu 5,7-7,0ºÑ mai ridicată față de valorile normei și se semnalează în medie o dată în 10-15 ani.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată față de valorile normei cu 2,5-4,0ºÑ și a constituit -0,5..+1,0ºÑ, ceea ce se semnalează în medie o dată în 3-7 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +17,4ºÑ (staţia meteorologică Tiraspol, 5 ianuarie), ceea ce în luna ianuarie se semnalează pentru prima dată din toată perioada de observații, depășind cu 1,4ºÑ recordul precedent din 2007 (stația meteorologică Bravicea și Dubăsari).

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -14ºÑ (stația meteorologică Camenca).

În decursul lunii precipitații au căzut sub formă de zăpadă, lapoviță și ploaie. Cantitatea acestora pe parcursul lunii a constituit 6-22 mm (20-70% din normă).

Cantitatea precipitațiilor căzute după regiuni a constituit:

- în nordul țării – 9-22 mm (30-70% din normă);

- în centrul țării – 9-18 mm (25-55% din normă);

- în sudul țării – 6-18 mm (20-55% din normă).

Înveliș de zăpadă pe platformele meteorologice s-a înregistrat în majoritatea zilelor ale lunii. Grosimea maximă a acestuia a atins 11 cm (stația meteorologică Fălești și Chișinău, 1 ianuarie).

În unele zile ale lunii s-au semnalat cețuri, depuneri de polei și chiciură, intensificări ale vântului de până la 19-24 m/s, pe drumuri ghețuș.

La începutul lunii solul a fost dezghețat. În restul zilelor adâncimea de îngheț a solului pe teritoriul țării a variat între 6 și 20 cm, spre sfârșitul acestei izolat s-a semnalat dezghețul solului. Adâncimea de dezgheț a stratului superior al solului a constituit 2-9 cm.

Culturile de toamnă și plantațiile multianuale în decursul lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Strat de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă s-a înregistrat pe o mare parte a teritoriului țării în majoritatea zilelor ale lunii, grosimea acestuia a constituit 1-4 cm. Spre sfârșitul lunii învelișul de zăpadă în fond s-a topit, doar izolat înălțimea acestuia nu a depășit 1 cm.

Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire a culturilor de toamnă (3 cm) a scăzut până la -2..-6ºC, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (-15ºC).

Condiţiile meteorologice pentru iernatul culturilor de toamnă și plantaţiilor multianuale au fost satisfăcătoare.

 

 

Temperatura medie a aerului în luna ianuarie 2022 (°C).
Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna ianuarie 2022.
Cantitatea precipitaţiilor în luna ianuarie 2022 (mm).
Cantitatea de precipitaţii pentru luna ianuarie 2022 în % din normă.