.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna ianuarie  2021

 

Pe parcursul lunii ianuarie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic și cu precipitații. Vreme anomal de caldă s-a semnalat în prima decadă a lunii, temperatura medie decadală a aerului a constituit +1,9..+5,6ºÑ, fiind cu 5,9-7,5ºÑ mai ridicată față de valorile  normei și se semnalează în medie o dată în 10-20 ani.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 2-4ºÑ şi a constituit -1,2..+1,7ºÑ. Asemenea regim termic în această perioadă se semnalează în medie o dată în 3-7 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +14ºÑ (staţia meteorologică Cornești). 

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -21ºÑ (stația meteorologică Bălți).

Precipitații în decursul lunii au căzut sub formă de zăpadă, lapoviță și ploaie. Suma lunară a acestora a constituit 22-69 mm (70-230% din normă).

Cantitatea lunară de precipitații după regiuni a constituit:

- în nordul țării în fond 22-40 mm (70-140% din normă), izolat nord-estul țării – 45-65 mm (165-230% din normă);

- în centrul țării 30-48 mm (85-150% din normă);

- în sudul țării 31-69 mm (110-215% din normă).

Condiții meteorologice complicate ale vremii s-au observat pe 27-28 ianuarie. Aproape pretutindeni au căzut precipitații sub formă de zăpadă și lapoviță. Grosimea stratului de zăpadă pe platformele meteorologice în fond a constituit 5-17 cm, iar înălțimea maximă s-a înregistrat la stația meteorologică Ștefan-Vodă – 23 cm. Intensificări ale vântului de până la 15-17 m/s semnalate în jumătatea de sud a țării au contribuit la formarea troienelor pe drumuri, ceea ce a creat condiții dificile pentru traficul rutier.

La începutul lunii ianuarie pe teritoriul țării solul a fost în fond dezghețat. În restul zilelor adâncimea de îngheț a solului a variat în fond de la 1 până la 10 cm, la mijlocul lunii adâncimea de îngheț a solului a atins 15-25 cm.

La culturile de toamnă din cauza regimului termic ridicat în unele zile din prima decadă a lunii ianuarie s-a semnalat vegetație slabă în orele diurne. În decada a doua și a treia a lunii culturile de toamnă s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Înveliș de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă pe cea mai mare parte a teritoriului țării s-a înregistrat la începutul decadei a doua a lunii. Grosimea acestuia spre sfârșitul decadei a constituit în fond 1-6 cm, izolat învelișul de zăpadă a lipsit. La începutul decadei a treia stratul de zăpadă pretutindeni s-a topit și s-a stabilit din nou la sfârșitul lunii. Stratul de zăpadă la sfârșitul lunii s-a semnalat preponderent în centrul și sudul țării, grosimea acestuia pe terenurile cu culturi de toamnă a variat de la 3 până  la 20 cm.

Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire a culturilor de toamnă (3 cm) în decursul lunii a scăzut până la -3..-7ºÑ, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (-15ºC).

Plantaţiile multianuale în decursul lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Condiţiile meteorologice au fost în fond satisfăcătoare pentru iernatul culturilor de toamnă și plantaţiilor multianuale.

 

 

Temperatura medie a aerului în luna ianuarie 2021 (°C).
Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna ianuarie 2021.
Cantitatea precipitaţiilor în luna ianuarie 2021 (mm).
Cantitatea de precipitaţii pentru luna ianuarie 2021 în % din normă.