.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna februarie  2021

 

 Pe parcursul lunii februarie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei și cu precipitații.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu  0,6-2,5ºÑ şi a constituit -2,2..+1,5ºÑ.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +20ºÑ (staţia meteorologică Bălțata, Chișinău, Comrat, Ceadîr-Lunga), ceea ce în această lună se semnalează în medie o dată în  15-20 ani.

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -19ºÑ (stația meteorologică Briceni), ceea ce în această lună se semnalează în medie o dată în 3 ani.

Precipitații în decursul lunii au căzut sub formă de zăpadă, lapoviță și ploaie. Suma lunară a acestora pe 90% din teritoriu a constituit 21-48 mm (75-175% din normă), izolat în raioanele extreme din sudul țării – 7-9 mm (20-30% din normă).

Cantitatea lunară de precipitații după regiuni a constituit:

- în nordul țării 24-48 mm (85-175% din normă);

- în centrul țării 27-43 mm (80-135% din normă);

- în sudul țării în fond 21-38 mm (75-105% din normă), izolat – 7-9 mm (20-30% din normă).

Înveliș de zăpadă s-a stabilit la începutul lunii aproape pretutindeni, cu excepția unor  raioane din sudul țării. Grosimea maximă a acestuia pe platformele meteorologice a atins 17 cm (stația meteorologică Fălești). La mijlocul lunii învelișul de zăpadă s-a menținut preponderent în jumătatea de nord a țării, grosimea maximă a acestuia a constituit 7 cm (stația meteorologică Briceni). Spre sfârșitul lunii stratul de zăpadă pretutindeni s-a topit.

În decursul lunii februarie s-a semnalat ceață, viscol, depuneri de polei și chiciură, intensificări ale vântului de până la 21 m/s (stația meteorologică Cornești), pe drumuri ghețuș. 

Pe 8 februarie la stația meteorologică Chișinău s-a semnalat fenomen meteorologic extrem sub formă de polei puternic cu diametrul de 23 mm. 

La începutul lunii februarie solul a fost înghețat doar în raioanele din nordul țării, adâncimea de îngheț a acestuia nu a depășit 4-8 cm. La sfârșitul decadei a doua solul pretutindeni a fost înghețat, adâncimea de îngheț a acestuia a constituit 10-24 cm. La sfârșitul lunii solului pretutindeni s-a dezghețat.

Culturile de toamnă în cea mai mare parte a lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ. Din cauza regimului termic ridicat la sfârșitul lunii februarie s-a semnalat reluarea vegetației culturilor de toamnă, fiind în fond cu 3 săptămâni mai devreme față de termenii obișnuiți.

Învelișul de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă s-a menținut în cea mai mare parte a lunii, preponderent în nordul și centrul țării, înălțimea acestuia a variat de la 1 până la 10 cm.

Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire a culturilor de toamnă  (3 cm) în decursul lunii a scăzut până la -1..-7ºÑ, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice  (-15ºC).

Plantaţiile multianuale în decursul lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Condiţiile meteorologice au fost satisfăcătoare pentru iernatul culturilor de toamnă și plantaţiilor multianuale.

 

 

Temperatura medie a aerului în luna februarie 2021 (°C).
Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna februarie 2021.
Cantitatea precipitaţiilor în luna februarie 2021 (mm).
Cantitatea de precipitaţii pentru luna februarie 2021 în % din normă.