.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna septembrie  2020

 

Pe parcursul lunii septembrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme anomal de caldă.  

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 3,5-5,5ºÑ şi a constituit +18..+21ºÑ, ceea ce se semnalează în medie o dată în 25-30 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +36ºÑ (staţia meteorologică Fălești, Bravicea, Dubăsari, Ceadîr-Lunga), ceea ce se semnalează în medie o dată în 20-30 ani. Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +30ºÑ și mai mult a constituit 3-10 zile (norma fiind de 1-2 zile).

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la +3ºÑ (staţia meteorologică Bălțata).

Cantitatea precipitațiilor căzute în decursul lunii pe 70% din teritoriu a constituit 35-75 mm (70-180% din normă). Cea mai mare cantitate lunară de precipitații a căzut în regiunea stației meteorologice Leova – 106 mm (260% din normă). În restul teritoriului țării suma precipitațiilor s-a egalat cu 10-30 mm (35-60% din normă).

La sfârșitul lunii s-au semnalat fenomene meteorologice stihinice sub formă de averse puternice:

- pe 27 septembrie la postul hidrologic Șirăuți (r-nul Briceni) în timp de 12 ore au căzut 76 mm de precipitații;

- pe 29 septembrie la postul hidrologic Costești (r-nul Râșcani) în timp de 12 ore au căzut 88 mm, postul hidrologic Braniște (r-nul Râșcani) – 72 mm;

- pe 29 septembrie la stația meteorologică Leova în timp de o oră au căzut 51 mm, în timp de 4 ore – 91 mm.

Aversele puternice căzute la sfârșitul lunii au cauzat deteriorarea caselor de locuit și obiectivelor economiei naţionale.

Menținerea în o mare parte a lunii septembrie a vremii secetoase și rezervelor de umiditate joase în sol sau izolat lipsa acestora, au determinat condiții nefavorabile pentru pregătirea solului și semănatul culturilor de toamnă. Condițiile meteorologice au fost în fond favorabile pentru coacerea culturilor pomicole și acumularea zahărului în struguri.

Ploile căzute la sfârșitul lunii au completat rezervele de umiditate productivă în sol și au îmbunătățit condițiile pentru pregătirea solului și semănatul culturilor de toamnă pe o mare parte teritoriului țării.

Gospodăriile agricole ale țării în decursul lunii au efectuat recoltarea florii-soarelui, porumbului, sfeclei de zahăr, culturilor legumicole, pomicole și strugurilor.

La situația din 28 septembrie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe plantațiile multianuale nu au depășit 15-65 mm (20-70% din normă).

 

 

Temperatura medie a aerului în luna septembrie 2020 (°C).
Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna septembrie 2020.
Cantitatea precipitaţiilor în luna septembrie 2020 (mm).
Cantitatea de precipitaţii pentru luna septembrie 2020 în % din normă.