.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna martie 2020

 

Pe parcursul lunii martie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme anomal de caldă şi cu deficit de precipitaţii.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 4,7-6,1ºÑ şi a constituit +6,0..+8,5ºÑ, ceea ce se semnalează în medie o dată în 15-20 ani, an analogic fiind 2017.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +23ºÑ (staţia meteorologică Bălţata, Ştefan-Vodă, Comrat, Ceadîr-Lunga şi Cahul).

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -9ºÑ (staţia meteorologică Bălţi, Bălţata şi Ceadîr-Lunga).

Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +5ºÑ a avut loc în nordul ţării pe 1-2 martie, în restul teritoriului – pe 23-24 februarie, fiind cu o lună mai devreme faţă de termenii obişnuiţi.

Cantitatea  precipitaţiilor  căzute  în  luna  martie  pe 60% din  teritoriul  ţării  a  constituit 5-20 mm (20-70% din normă). În restul teritoriului, predominant în nordul ţării, suma acestora s-a egalat cu 21-38 mm (80-140% din normă).

Condiţiile meteorologice în luna martie au fost satisfăcătoare pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor de toamnă şi plantaţiilor multianuale. Însă lipsa precipitaţiilor esenţiale şi regimul termic ridicat au contribuit la uscarea stratului superior al solului, ceea ce a complicat pregătirea solului şi efectuarea semănatului culturilor cerealiere timpurii de primăvară.

Înghețurile în aer, semnalate în decursul lunii, au creat pericolul de afectare pentru mugurii desfăcuți la culturile pomicole, totodată la sfârșitul lunii izolat au cauzat vătămarea florilor la soiurile timpurii de cais și piersic.

În prima jumătatea a lunii martie la culturile de toamnă pe o mare parte a teritoriului republicii s-au semnalat faza înfrățirii, izolat – frunza a treia. În a doua jumătatea a lunii pe 70% din teritoriu la culturile  de  toamnă a  continuat  înfrăţirea, izolat s-a atestat formarea paiului (în fond cu o lună mai devreme faţă de termenii obişnuiţi). La plantele înfrăţite s-au format în medie câte 1-3 tulpini. Înălţimea plantelor la sfârşitul lunii în fond a constituit 15-25 cm.

La situaţia din 28 martie rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu culturi de toamnă în jumătatea de nord a țării au constituit în fond 25-35 mm (70-105% din normă), în jumătatea de sud – 5-20 mm (20-45% din normă). În stratul de sol cu grosimea de 1 m rezervele de umezeală productivă în jumătatea de nord a ţării în fond au constituit 75-120 mm (55-90% din normă), în jumătatea de sud – 30-70 mm (25-50% din normă), izolat, predominant în nordul țării, ele au constituit 140-185 mm (105-135% din normă).

La principalele culturi pomicole în luna martie s-a semnalat umflarea mugurilor, desfacerea mugurilor şi desfacerea primelor frunze. La soiurile timpurii de cais şi piersic la sfârşitul lunii, preponderent în jumătatea de sud a ţării, a început înflorirea, ceea ce în medie cu săptămâni mai devreme faţă de termenii obişnuiţi. La viţa de vie la mijlocul lunii izolat a început circulaţia sevei, la sfârşitul lunii a continuat circulaţia sevei, izolat s-a semnalat umflarea ochiurilor.

La situaţia din 28 martie rezervele  de  umezeală  productivă în stratul de  sol cu grosimea de 1 m pe plantaţiile multianuale au constituit în fond 45-90 mm (30-60% din normă), izolat în nordul țării – 130-135 mm (80-90% din norma).

În a doua jumătate a lunii martie unele gospodării agricole ale ţării au început semănatul culturilor cerealiere timpurii de primăvară, florii-soarelui şi sfeclei de zahăr. Temperatura medie a solului la adâncimea de 10 cm în decursul lunii a variat de la +6ºC până la +10ºC.

 

 

Temperatura medie a aerului în luna martie 2020 (°C).
Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna martie 2020.
Cantitatea precipitaţiilor în luna martie 2020 (mm).
Cantitatea de precipitaţii pentru luna martie 2020 în % din normă.