.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna iulie 2020

 

Pe parcursul lunii iulie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic și cu deficit de precipitații.  

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 1,5-3,0ºÑ şi a constituit +20,5..+24,5ºÑ, ceea ce se semnalează în medie o dată în 10 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat pe teritoriul țării până la +37ºÑ (staţia meteorologică Camenca, Fălești, Bravicea, Tiraspol, Comrat, Ceadîr-Lunga, Cahul), ceea ce se semnalează pe teritoriu în medie o dată în 5-10 ani.

Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +30ºÑ și mai mult pe teritoriul țării a variat de la 7 zile în nordul țării până la 24 de zile în sud, norma fiind 3-11 zile. Temperatura maximă a aerului de +35ºÑ și mai mult a constituit 1-6 zile (norma fiind o zi).

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la +8ºÑ (staţia meteorologică Bălțata).

În decursul lunii iulie precipitațiile au căzut neuniform pe teritoriul țării. Cantitatea acestora pe 70% din teritoriu a constituit în fond 20-40 mm (30-60% din normă), izolat – 5-15 mm (10-20% din normă). În restul teritoriului, predominant în jumătatea de sud a țării,  suma precipitațiilor s-a egalat cu 45-90 mm (75-140% din normă).

Ploile puternice căzute în unele zile ale lunii, izolat însoţite de grindină și vijelie, au cauzat vătămarea semnificativă a culturilor agricole, deteriorarea obiectivelor economiei naţionale, deconectarea de la sursele de energie electrică.

Din cauza vremii secetoase, semnalate în decursul lunii iulie pe o mare parte a teritoriului țării, s-au creat condiții meteorologice nefavorabile pentru formarea roadei la porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahăr, precum și pentru creșterea și dezvoltarea culturilor legumicole și altor culturi agricole. Regimul termic ridicat în orele de zi și lipsa precipitațiilor esențiale au contribuit la împilarea plantelor, uscarea prematură a frunzelor inferioare şi uscarea în continuare a solului.

În prima decadă a lunii iulie gospodării agricole au început recoltarea masivă culturilor cerealiere, fiind cu 1-2 săptămâni mai devreme de termenii obișnuiți. Spre sfârșitul lunii gospodăriile în fond au finisat recoltarea cerealelor. Condițiile meteorologice pentru efectuarea recoltării au fost predominant favorabile.

La porumb la începutul lunii a continuat formarea frunzelor, în a doua jumătate a lunii s-a semnalat înflorirea paniculului și formarea știuletelui, spre sfârșitul lunii izolat în sudul țării a început coacerea în lapte. Înălţimea plantelor la sfârșitul lunii a constituit în fond 145-210 cm, izolat, predominant în nordul țării – 225-295 cm. La o plantă de porumb s-a format în medie un știulete, în nordul țării – până la doi știuleți.

La situaţia din 28 iulie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu porumb au fost joase și au constituit în fond 10-65 mm (15-60% din normă).

La floarea-soarelui în decursul lunii s-a semnalat înflorirea și creșterea capitolului, spre sfârșitul lunii izolat a început coacerea semințelor. Înălţimea plantelor la sfârșitul lunii iulie a constituit în fond 145-185 cm, izolat – 85-130 cm. Diametrul capitolului a constituit în fond 16-21 cm, izolat – 11-15 cm.

La situaţia din 28 iulie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu floarea-soarelui pe cea mai mare parte a teritoriului ţării au fost joase și au constituit în fond 5-50 mm (10-45% din normă). Doar în raioanele extreme din nordul țării rezervele de umezeală productivă s-au egalat cu 60-90 mm (70-90% din normă).

La sfecla de zahăr în decursul lunii a continuat creșterea rădăcinii principale și s-a atestat acoperirea integrală a spaţiilor dintre rânduri.

La culturile pomicole a continuat creșterea rodului, la piersic, cais, prun și soiurile timpurii de măr s-a semnalat coacerea și recoltarea roadei. La vița de vie a continuat creșterea boabelor, spre sfârșitul lunii a început coacerea boabelor.

La situaţia din 28 iulie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de  1 m pe plantaţiile  multianuale  au  fost în  fond  joase  și au  constituit  15-45 mm  (20-50%  din  normă), izolat – 70-95 mm (75-85% din normă).

 

 

Temperatura medie a aerului în luna iulie 2020 (°C).
Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna iulie 2020.
Cantitatea precipitaţiilor în luna iulie 2020 (mm).
Cantitatea de precipitaţii pentru luna iulie 2020 în % din normă.