.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna decembrie  2020

 

Pe parcursul lunii decembrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme foarte caldă pentru perioada dată şi cu precipitații.  

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 2,5-4,0ºÑ şi a constituit +0,9..+3,6ºÑ. Asemenea  regim  termic  în  această  perioadă  se semnalează în medie o dată în 5-10 ani. An analog după regimul termic în luna decembrie este 2019.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +14ºÑ (staţia meteorologică Fălești, Cornești, Dubăsari, Bălțata, Tiraspol, Ceadîr-Lunga), ceea  ce  pe  teritoriul  țării  se  semnalează  în medie o dată în 3-5 ani. 

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -7ºÑ (stația meteorologică Briceni, Soroca, Camenca, Bravicea, Bălțata, Chișinău, Ștefan-Vodă).

Precipitații în decursul lunii au căzut predominant sub formă de ploaie. Suma lunară a acestora a constituit 30-75 mm (90-215% din normă).

Cantitatea lunară de precipitații după regiuni a constituit: în nordul țării 30-55 mm (90-175% din normă), în centrul țării 45-75 mm (120-200% din normă), în sudul țării 40-73 mm (110-215% din normă).

În unele zile din prima decadă a lunii decembre (la începutul și sfârșitul perioadei), preponderent în jumătatea de sud a țării, s-a semnalat înveliş de zăpadă. Înălţimea acestuia pe platformele meteorologice a atins 12 cm (stația meteorologică Ștefan-Vodă).

În decursul lunii s-a semnalat ceață, depuneri de polei și chiciură, intensificări ale vântului de până la 16-18 m/s, pe drumuri ghețuș.

Din cauza regimului termic ridicat pe cea mai mare parte a teritoriului țării în unele perioade a lunii decembrie s-a semnalat vegetaţia slabă a culturilor de toamnă în orele diurne.

Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire a culturilor de toamnă (3 cm) a scăzut până la -1..-3ºÑ, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (-15ºC).

În cea mai mare parte a lunii decembrie solul a fost dezghețat. La sfârșitul primei decade a lunii, izolat, preponderent în jumătatea de nord a țării, adâncimea de îngheț a solului a atins 2-12 cm.

Plantaţiile multianuale pe parcursul lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Condiţiile meteorologice au fost satisfăcătoare pentru iernatul culturilor de toamnă și plantaţiilor multianuale.

 

 

Temperatura medie a aerului în luna decembrie 2020 (°C).
Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna decembrie 2020.
Cantitatea precipitaţiilor în luna decembrie 2020 (mm).
Cantitatea de precipitaţii pentru luna decembrie 2020 în % din normă.