.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna octombrie 2019

 

În decursul lunii octombrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei şi cu precipitaţii.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 2-3ºÑ şi a constituit +10,5..+12,8ºÑ, ceea ce se semnalează în medie o dată în 5-7 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +28ºÑ (3 octombrie, staţia meteorologică Făleşti, Dubăsari, Bălţata, Chişinău, Tiraspol).

Primele îngheţuri în aer cu intensitatea de -1..-4ºÑ s-au semnalat pe 8 octombrie în raioanele din nordul şi centrul ţării, de asemenea îngheţuri în aer cu intensitatea de  -1..-4ºÑ s-au semnalat pe 31 octombrie, preponderent în jumătatea de nord a ţării. În unele zile ale lunii s-au semnalat îngheţuri la suprafaţa solului şi la înălţimea de 2 cm de la suprafaţa solului cu intensitatea de -1..-7ºÑ.

Trecerea stabila a temperaturii medii a aerului prin valoarea de +10ºÑ în direcţia scăderii ei, fenomen ce determina sfârşitul vegetaţiei active a culturilor agricole, a avut loc în perioada 25-30 octombrie, fiind cu 1-2 săptămâni mai târziu faţă termeni obişnuiţi.

Suma precipitaţiilor căzute pe 60% din teritoriu a constituit 7-20 mm (20-65% din normă), în restul teritoriului, preponderent în jumătatea de sud a ţării – 25-42 mm (75-155% din normă).

Condiţiile meteorologice pe parcursul lunii au fost satisfăcătoare pentru finalizarea recoltării culturilor agricole târzii, de asemenea pentru efectuarea semănatului culturilor de toamnă, creşterea şi dezvoltarea lor.

La semănăturile cu grâu de toamnă în decursul lunii s-a semnalat încolţirea şi răsărirea seminţelor. Spre sfârşitul lunii la semănăturile timpurii s-a format frunza a treia. Unele gospodării agricole ale ţării au finalizat semănatul culturilor de toamnă. Datorită semănatului în termeni târzii, dezvoltarea culturilor de toamnă în anul curent are loc cu întârziere în fond de o lună faţă de termenii obişnuiţi.

La situaţia din 28 octombrie pe semănăturile cu grâu de toamnă şi pe terenurile destinate pentru semănatul acestuia, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe 50% din teritoriu au constituit 15-25 mm (65-125% din normă), în restul teritoriului – 5-10 mm (20-45% din normă). În stratul de sol cu grosimea de 1 m pe 60% din teritoriu rezervele de umezeală  productivă   au constituit 20-60 mm (20-65% din normă), în restul teritoriului – 65-100 mm (75-95% din normă).

Pe parcursul lunii gospodăriile agricole ale ţării au finalizat recoltarea roadei culturilor pomicole, legumicole, strugurilor şi sfeclei de zahăr. În a doua jumătate a lunii la culturile pomicole şi viţei de vie s-a semnalat căderea frunzelor în termeni apropiaţi de cei obişnuiţi. Condiţiile meteorologice au fost favorabile pentru maturizarea lemnului la plantaţiile multianuale şi viţa de vie.

La situaţia din 28 octombrie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale pe 50% din teritoriu au constituit 60-80 mm (70-120% din normă), în restul teritoriului – 40-55 mm (35-55% din normă)

 

 

Temperatura medie a aerului în luna octombrie 2019 (°C).
Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna octombrie 2019.
Cantitatea precipitaţiilor în luna octombrie 2019 (mm).
Cantitatea de precipitaţii pentru luna octombrie 2019 în % din normă.