.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna martie  2019

 

Pe parcursul lunii martie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme anomal de caldă şi cu deficit de precipitaţii.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 3,5-5,5ºÑ şi a constituit +6,0..+8,5ºÑ, ceea ce se semnalează în medie o dată în 10-15 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +24ºÑ (staţia meteorologică Făleşti, Ceadîr-Lunga).

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -11ºÑ (staţia meteorologică Bălţata).

Trecerea  stabilă  a  temperaturii  medii  zilnice  a  aerului  prin  valoarea de +5ºÑ a avut loc pe 4 martie, fiind cu 15-25 zile mai devreme faţă de termenii obişnuiţi.

Cantitatea precipitaţiilor căzute în luna martie pe teritoriul ţării a constituit 1-17 mm (3-55% din normă). Cea mai mare cantitate de precipitaţii au căzut în regiunea postului agrometeorologic Ocniţa – 21 mm (85% din normă).

Pe 10-11 martie în cea mai mare parte a teritoriului ţării s-au semnalat intensificări ale vântului de până la 16-23 m/s, izolat s-a atestat furtuna de praf. Pe 11 martie în unele raioane intensificări ale vântului au atins 28 m/s (staţia meteorologică Soroca, Bălţi, Corneşti), ceea ce se consideră fenomen meteorologic stihinic. În rezultatul vântului puternic s-a semnalat deteriorarea firelor de energie electrică, obiectivelor economiei naţionale şi terenurilor agricole.

Condiţiile meteorologice în luna martie au fost satisfăcătoare pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor de toamnă şi plantaţiilor multianuale. Însă lipsa precipitaţiilor esenţiale şi regimul termic ridicat au contribuit la uscarea stratului superior al solului, ceea ce a complicat pregătirea solului şi efectuarea semănatului culturilor cerealiere timpurii de primăvară.

În prima jumătatea a lunii martie la culturile de toamnă s-au semnalat fazele: frunza a treia, înfrăţirea, izolat – răsărirea. În a doua jumătatea a lunii pe cea mai mare parte a teritoriului la culturile de toamnă s-a atestat înfrăţirea, izolat – frunza a treia. Numărul de plante la 1m2 a constituit în fond 335-460, izolat – 230-315. La plantele înfrăţite s-a format în medie câte 2 tulpini. Înălţimea plantelor în dependenţă de faza de dezvoltare în fond a constituit 11-21 cm.

La situaţia din 28 martie rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu culturi de toamnă pe 60% din teritoriu au constituit în fond 25-40 mm (75-125% din normă), în restul teritoriului, preponderent în jumătatea de sud a ţării – 10-20 mm  (30-65% din normă), în stratul de sol cu grosimea de 1 m acestea au constituit în fond 115-185 mm (80-135% din normă), izolat – 65-95 mm (45-65% din normă).

La principalele culturi pomicole în luna martie s-a semnalat umflarea mugurilor, desfacerea mugurilor şi desfacerea primelor frunze. La soiurile timpurii de cais şi piersic la sfârşitul lunii, preponderent în jumătatea de sud a ţării, a început înflorirea, ceea ce în medie cu 3 săptămâni mai devreme faţă de termenii obişnuiţi. La viţa de vie la mijlocul lunii izolat a început circulaţia sevei, la sfârşitul lunii a continuat circulaţia sevei, izolat s-a semnalat umflarea ochiurilor.

La situaţia din 28 martie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe plantaţiile multianuale au constituit 120-165 mm (80-105% din normă), izolat în sudul ţării acestea nu au depăşit 90-110 mm (65-70% din normă).

În a  doua  jumătate  a lunii martie unele gospodării  agricole  ale  ţării  au început semănatul culturilor cerealiere timpurii  de  primăvară  şi sfeclei de zahăr. Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 şi 10 cm în decursul săptămânii a variat de la +5ºC până la +10ºC.