.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna iulie  2019

 

În decursul lunii iulie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic şi cu insuficienţă de precipitaţii.

Temperatura medie lunară a aerului pe o mare parte a teritoriului ţării a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 0,5-1,5ºÑ, doar izolat – în jurul valorilor normei şi a constituit +19,8..+22,8ºÑ.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +37ºÑ (staţia meteorologică Tiraspol). Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +30ºÑ şi mai mult a constituit în teritoriu 7-13 zile (norma fiind de 3-11 zile), cu temperatura maximă a aerului de +35ºÑ şi mai mult – 1-2 zile (norma fiind de o zi).

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la +9ºÑ (staţia meteorologică Soroca, Camenca, Bălţi, Rîbniţa, Bălţata).

Precipitaţiile pe parcursul lunii au căzut neuniform pe teritoriul ţării. Suma precipitaţiilor căzute pe 85% din teritoriul ţării nu a depăşit 10-45 mm (15-65% din normă), în restul teritoriului cantitatea lor s-a egalat cu 55-65 mm (80-90% din normă).

Pe parcursul lunii s-au semnalat descărcări electrice, izolat grindină. Pe 2-3 iulie pe cea mai mare parte a teritoriului ţării s-a semnalat vijelie în rafale de până la 16-24 m/s. La SM Ceadîr-Lunga pe 3 iulie viteza vântului a atins 27 m/s, ceea ce se consideră fenomen meteorologic stihinic.

Ploile puternice căzute în unele zile ale lunii, izolat cu grindină şi intensificări ale vântului, au cauzat vătămarea semnificativă a culturilor agricole, deteriorarea obiectivelor economiei naţionale şi deconectarea de la sursele de energie electrică.

În decursul lunii iulie condiţiile meteorologice în fond au fost satisfăcătoare pentru formarea roadei de porumb, florii-soarelui, sfeclei de zahăr, culturilor pomicole, viţei de vie, cât şi pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor legumicole şi altor culturi agricole.

În prima decadă a lunii iulie a început recoltarea în masă a cerealelor, fiind în fond cu 1-2 săptămâni mai devreme de termenii obişnuiţi. Spre sfârşitul lunii gospodăriile ţării, în fond, au finisat recoltarea culturilor cerealiere. Condiţiile meteorologice pentru efectuarea recoltării au fost, în general, favorabile. 

La porumb pe parcursul lunii s-a semnalat formarea paniculului, înflorirea paniculului şi ştiuletelui, la sfârşitul lunii a început coacerea în lapte. Înălţimea plantelor la sfârşitul lunii s-a egalat în fond cu 180-265 cm.

La situaţia din 28 iulie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu porumb în cea mai mare parte a teritoriului au constituit 30-60 mm (25-65% din normă), izolat – 80-95 mm (80-100% din normă).

La floarea-soarelui în decursul lunii s-a semnalat înflorirea şi creşterea capitolului, la sfârşitul lunii izolat a început coacerea seminţelor. Înălţimea plantelor la sfârşitul lunii s-a egalat în fond cu 130-200 cm. Diametrul capitolului a constituit în fond 18-24 cm, izolat – 12-16 cm.

La situaţia din 28 iulie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu floarea-soarelui pe o mare parte a teritoriului au constituit 25-65 mm (20-70% din normă), izolat în nordul ţării – 80-120 mm (80-100% din normă).

La sfecla de zahăr în decursul lunii a continuat creşterea rădăcinii principale.

La culturile pomicole a continuat creşterea rodului, la piersic, cais, prun şi soiurile timpurii de  măr – coacerea şi recoltarea roadei. La viţa de vie a continuat creşterea rodului, spre sfârşitul lunii la soiurile timpurii a început coacerea boabelor.

La situaţia din 28 iulie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe plantaţiile multianuale în fond au constituit 35-55 mm (30-60% din normă), izolat, preponderent în nordul ţării – 75-90 mm (70-80% din normă).

 

 

Temperatura medie a aerului în luna iulie 2019 (°C).
Aba normă aaterea de l temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna iulie 2019.
Cantitatea precipitaţiilor în luna iulie 2019(mm).
Cantitatea de precipitaţii pentru luna iulie 2019 în % din normă.