.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna ianuarie  2019

 

Pe parcursul lunii ianuarie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei şi cu precipitaţii abundente.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei  cu 0,5-1,0ºÑ şi a constituit -1,5..-3,5ºÑ.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +13ºÑ (staţia meteorologică Ceadîr-Lunga), ceea ce se semnalează în această perioadă în medie o dată în 5 ani.  

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -17ºÑ (staţia meteorologică Bravicea).

În decursul lunii ianuarie au căzut precipitaţii sub formă de zăpadă, lapoviţă şi ploaie. Cantitatea precipitaţiilor în decursul lunii pe 80% din teritoriu a constituit 30-65 mm (100-220% din normă), în restul teritoriului – 70-85 mm (250-300% din normă).

Stratul de zăpadă în raioanele din nordul s-a stabilit pe 2 ianuarie, în restul teritoriului – pe 6 ianuarie şi s-a menţinut în fond până la sfârşitul lunii. Grosimea lui maximă pe platformele meteorologice a atins 40 cm (staţia meteorologică Rîbniţa). La sfârşitul lunii ianuarie izolat în raioanele din sudul ţării zăpada s-a topit.

Adâncimea de îngheţ a solului în decursul lunii ianuarie în fond a variat între 1 şi 13 cm, la începutul lunii solul izolat a îngheţat până la 15-20 cm. Spre sfârşitul lunii solul pretutindeni  s-a dezgheţat.

În decursul lunii ianuarie de asemenea s-a semnalat ceaţă, depuneri de polei şi chiciură, pe drumuri gheţuş şi intensificări ale vântului de până la 19 m/s.

Culturile de toamnă şi plantaţiile multianuale în decursul lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Grosimea stratului de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă în cea mai mare parte a lunii a constituit 8-22 cm, izolat – 1-5 cm. Către sfârşitul lunii în raioanele din sudul ţării stratul de zăpadă s-a topit.

Temperatura  minima  a  solului  la  adâncimea  nodului  de  înfrăţire  a culturilor de toamnă (3 cm) pe parcursul lunii a scăzut până la -1..-4ºC, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (-15ºC).

Condiţiile meteorologice pentru iernatul culturilor de toamnă şi plantaţiilor multianuale în fond au fost satisfăcătoare.

 

05.02.2019      Şeful  DMA  T.Mironova

 

 

Temperatura medie a aerului în luna ianuarie 2019 (°C).
Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna ianuarie 2019.
Cantitatea precipitaţiilor în luna ianuarie 2019(mm).
Cantitatea de precipitaţii pentru luna ianuarie 2019 în % din normă.