.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna februarie  2019

 

Pe parcursul lunii februarie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme anomal de caldă.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei  cu 4-5ºÑ şi a constituit +1,6..+2,8ºÑ, ceea ce se semnalează în medie o dată în 5-8 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +17ºÑ (staţia meteorologică Bălţi, Făleşti, Corneşti, Tiraspol, Ceadîr-Lunga).

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -14ºÑ (staţia meteorologică Rîbniţa).

În decursul  lunii  au căzut  precipitaţii  sub  formă  de  zăpadă, lapoviţă  şi  ploaie. Cantitatea lor pe 60% din teritoriu a constituit 8-22 mm (25-70% din normă), în restul teritoriului – 25-40 mm (85-110% din normă).

Stratul de zăpadă s-a semnalat în unele zile ale lunii (pe 1-3, pe 13-14, pe 22-25 februarie).  Grosimea lui maximă pe platformele meteorologice a atins 10 cm (staţia meteorologică Făleşti).

În  majoritatea  zilelor  solul  a  fost  dezgheţat, doar în  unele  zile adâncimea de îngheţ a variat de la 1 până la 6 cm.

Culturile de toamnă şi plantaţiile multianuale în decursul lunii s-au aflat în fond în stare de repaus vegetativ. Din cauza regimului termic ridicat s-a semnalat reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă la sfârşitul decadei a doua, fiind cu o lună mai devreme faţa de termenii obişnuiţi. Pe cea mai mare parte a teritoriului ţării culturile de toamnă s-au aflat în faza de răsărire şi frunza a treia, izolat – înfrăţirea. Starea culturilor de toamnă în fond este satisfăcătoare.

Temperatura  minima  a  solului  la  adâncimea  nodului  de  înfrăţire  a culturilor de toamnă (3 cm) pe parcursul lunii a scăzut până la 0..-3ºC, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (-15ºC).

Plantaţiile multianuale în decursul lunii februarie s-au aflat în fond în stare de repaus vegetativ, doar în raioanele extreme din sudul ţării, în ultimele zile ale lunii s-a semnalat umflarea mugurilor la soiurile timpurii de cais.

Pentru stabilirea stării culturilor de toamnă, culturilor pomicole şi viţei de vie în perioada iernatului, pe 12 februarie Serviciul Hidrometeorologic de Stat a colectat probe pentru creşterea şi analiza lor.

Rezultatele creşterii au demonstrat, că iernatul a decurs bine, pieirea culturilor de toamnă în fond nu s-a depistat. Doar izolat prăpădirea lor a constituit 1-4%, ce nu a depăşit norma naturală (10%).

Pe cea mai mare parte a teritoriului cercetat, la culturile pomicole principale pieirea mugurilor florari în fond nu s-a înregistrat, doar izolat prăpădirea lor a constitui 1-6%, ce nu a depăşit norma naturală (15%).

Rezultatele creşterii lăstarilor viţei de vie au demonstrat, că în cea mai mare parte a teritoriului cercetat, pieirea ochiurilor la viţa de vie în fond nu s-a depistat, izolat a constituit 1-8%, fiind sub norma naturală (20%).