.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna decembrie  2019

 

 În decursul lunii decembrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme în fond foarte caldă pentru această perioadă şi cu precipitaţii.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 3,5-4,5ºÑ şi a constituit +2,2..+4,1ºÑ. Astfel de regim termic în această  perioadă  se  semnalează  în  medie  o  dată în 15-20 ani. An analog după regimul termic este 2017.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +18ºÑ (staţia meteorologică Codrii), ceea ce se semnalează în medie o dată în 30 ani.

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -10ºÑ (staţia meteorologică Bălţi, Bălţata). 

În luna decembrie au căzut precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă. Cantitatea acestora pe 80% din teritoriu a constituit 10-23 mm (30-70% din normă), izolat, preponderent în centrul ţării – 26-39 mm (80-105% din normă).

Stratul de zăpadă la staţiile meteorologice s-a semnalat la începutul şi sfârşitul lunii. Grosimea lui maximă a atins 18 cm (staţia meteorologică Corneşti).

În unele zile ale lunii decembrie pe teritoriul ţării s-a semnalat ceaţă, depuneri de polei şi chiciură, intensificări ale vântului de până la 19 m/s (staţia meteorologică Soroca), pe drumuri gheţuş.

Din cauza regimului termic ridicat pe cea mai mare parte a teritoriului ţării în decada a doua şi a treia a lunii în orele diurne s-a semnalat vegetaţia slabă a culturilor de toamnă. Culturile de toamnă s-au aflat în fond în fazele frunza a treia şi înfrăţirea. Scăderea temperaturii medii zilnice a aerului la sfârşitul lunii decembrie până la +3ºÑ şi mai jos a întrerupt vegetaţia culturilor de toamnă pe cea mai mare parte a teritoriului ţării.

Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire a culturilor de toamnă (3 cm) a scăzut până la 0..-5ºC, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (-15ºC).

Învelişul de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă în cea mai mare parte a lunii nu s-a semnalat. La sfârşitul lunii decembrie s-a stabilit înveliş de zăpadă pe o mare parte a teritoriului ţării. La situaţia din 31 decembrie învelişul de zăpadă pe terenuri cu culturi de toamnă a constituit 2-8 cm, în majoritatea raioanelor din sudul ţării învelişul de zăpadă s-a topit.

Cea mai  mare  parte  a  lunii  decembrie  solul  a  fost  dezgheţat. La începutul lunii, preponderent în nordul ţării  adâncimea  de îngheţ a  solului a atins 1-10 cm, la  sfârşitul  lunii  izolat în teritoriu a constituit 1-7 cm.

 

 

Temperatura medie a aerului în luna decembrie 2019 (°C).
Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna decembrie 2019.
Cantitatea precipitaţiilor în luna decembrie 2019 (mm).
Cantitatea de precipitaţii pentru luna decembrie 2019 în % din normă.