.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna octombrie 2018

 

Pe parcursul lunii octombrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei şi cu insuficienţă semnificativă de precipitaţii.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 2-4ºÑ şi a constituit +11,5..+13,5ºÑ, ceea ce se semnalează în medie o dată în 10-15 ani. Anomal de cald a fost în perioada 28-31 octombrie. Temperatura medie zilnică a aerului în aceste zile a depăşit valorile normei cu 8-10ºÑ, ceea ce se semnalează în această perioadă în medie o dată în 15-20 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +26,5ºÑ (SM Ceadîr-Lunga).

Îngheţuri în aer cu intensitatea de -1..-3ºÑ s-au semnalat pe 1, 14, 23 şi 27 octombrie. De asemenea în decursul lunii s-au semnalat îngheţuri la suprafaţa solului şi la înălţimea de 2 cm de la sol cu intensitatea de -1..-6ºÑ.

Suma  precipitaţiilor căzute pe parcursul lunii în fond a constituit 1-20 mm (5-55% din normă). Cea mai  mare cantitate  de  precipitaţii a  căzut  în regiunea  postul  agrometeorologic Ocniţa – 26 mm (95% din normă). Asemenea deficit de precipitaţii în luna octombrie se semnalează în medie o dată în 5-10 ani. An analog după regimul umed este 2013.

Condiţiile meteorologice pe parcursul lunii au fost în general favorabile pentru finalizarea recoltării culturilor agricole târzii. Însă, pe cea mai mare parte a teritoriului ţării din cauza lipsei precipitaţiilor semnificative şi a rezervelor scăzute de umezeală productivă în stratul arabil al solului s-au menţinut condiţii mai puţin favorabile pentru efectuarea semănatului, răsăririi, totodată pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor de toamnă.

La semănăturile cu grâu de toamnă în cea mai mare parte a lunii s-a semnalat încolţirea seminţelor şi răsărirea. Spre sfârşitul lunii la semănăturile timpurii s-a format frunza a treia, izolat s-a semnalat înfrăţirea. Unele gospodării agricole ale ţării au continuat semănatul culturilor de toamnă. Dezvoltarea culturilor de toamnă în acest an din cauza termenilor târzii a semănatului în fond are loc cu 3 săptămâni mai târziu faţă de termenii obişnuiţi.

La situaţia din 28 octombrie rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu culturi de toamnă în stratul arabil al solului în fond au constituit 1-13 mm (5-55% din normă), izolat, preponderent în jumătatea de nord a ţării – 15-25 mm (75-100% din normă). În stratul de sol cu grosimea de 1 m rezervele de umezeală productivă pe 70% din teritoriu au constituit 15-65 mm (15-70% din normă), în restul teritoriului – 70-115 mm (80-120% din normă).

În decursul lunii octombrie gospodăriile agricole ale ţării au finalizat recoltarea culturilor pomicole, legumicole, strugurilor şi sfeclei de zahăr. În a doua jumătate a lunii octombrie la culturile pomicole şi viţa de vie s-a semnalat căderea frunzelor în termeni apropiaţi de cei obişnuiţi. Condiţiile meteorologice au fost favorabile pentru maturizarea lemnului la plantaţiile multianuale şi viţa de vie.

La situaţia din 28 octombrie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe plantaţiile multianuale au constituit în fond 25-55 mm (30-65% din normă), izolat – 60-75 mm (70-90% din normă).

 

05.11.2018      Şeful  CMA  T.Mironova

 

 

Temperatura medie a aerului în luna octombrie 2018 (°C).
Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna octombrie 2018.
Cantitatea precipitaţiilor în luna octombrie 2018(mm).
Cantitatea de precipitaţii pentru luna octombrie 2018 în % din normă.