.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna noiembrie  2018

 

Pe parcursul lunii noiembrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic şi cu precipitaţii.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai scăzută faţă de valorile normei cu 1-2ºÑ şi a constituit +1,4..+3,8ºÑ.

Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +19ºÑ (staţia meteorologică Corneşti, 4 noiembrie).

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -16ºÑ (staţia meteorologică Soroca, 30 noiembrie).

De la sfârşitul decadei a doua a lunii noiembrie pe teritoriul ţării s-a stabilit vreme cu temperaturi medii zilnice a aerului negative, fiind în  raioanele  din  nordul  ţării cu 10 zile, iar  în  restul  teritoriului  cu 20 zile mai devreme faţă de termenii obişnuiţi. Asemenea regim termic în această perioadă se semnalează în medie o dată în 5-10 ani.

În prima jumătate a lunii noiembrie au căzut precipitaţii sub formă de ploaie, în a doua – sub formă de ploaie, lapoviţă şi zăpadă. Cantitatea precipitaţiilor căzute în luna noiembrie în raioanele din centrul şi nordul ţării a constituit 35-65 mm (80-175% din norma lunară), în raioanele din sudul ţării – 25-30 mm (65-75% din normă).

Primul strat de zăpadă s-a semnalat izolat pe 17-18 noiembrie, grosimea lui pe platformele meteorologice a constituit 1-6 cm. Pe 19 noiembrie stratul de zăpadă s-a stabilit pe o mare parte a teritoriului ţării, preponderent în raioanele din nordul şi centrul ţării. Grosimea lui maximă pe platformele meteorologice s-a semnalat pe 20 noiembrie şi a constituit 21 cm (staţia meteorologică Bravicea). În jumătatea de nord a ţării stratul de zăpadă s-a menţinut până la sfârşitul lunii şi înălţimea lui pe 30 noiembrie s-a egalat cu 3-6 cm.  În jumătatea de sud a ţării la sfârşitul lunii stratul de zăpadă în fond a lipsit, izolat grosimea lui nu a depăşit 1-2 cm.

Din cauza lipsei precipitaţiilor şi rezervelor scăzute de umezeală productivă în stratul arabil al solului în prima jumătate a lunii noiembrie s-au menţinut condiţii nefavorabile pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor de toamnă. Dezvoltarea semănăturilor cu grâu de toamnă în acest an a avut loc cu întârziere în medie de o lună faţă de termenii obişnuiţi.

La începutul lunii noiembrie la grâul de toamnă în cea mai mare parte a semănăturilor s-a semnalat răsărirea şi frunza a treia, izolat – înfrăţirea, la semănăturile mai târzii – încolţirea seminţelor. La mijlocul lunii noiembrie din cauza scăderii temperaturii medii zilnice a aerului până la +3°C şi mai jos vegetaţia culturilor de toamnă a încetat, fiind cu 5-12 zile mai devreme faţă de termenii obişnuiţi.

La momentul încetării vegetaţiei, culturile de toamnă s-au aflat în fond în faza frunza a treia (50% din semănături), izolat – înfrăţirea (20% din semănături), la semănăturile mai târzii – în fazele răsărirea şi încolţirea seminţelor (30% din semănături). Înălţimea plantelor, în dependenţă de faza de dezvoltare, a variat în fond între 5 şi 25 cm. Numărul de plante pe 1 m² a constituit 250-565. La plantele înfrăţite  s-au format în medie 1-2 tulpini.

La situaţia din 18 noiembrie rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu culturi de toamnă în stratul arabil al solului în fond au constituit 5-15 mm (20-55% din normă), izolat – 20-30 mm (75-100% din normă). În stratul de sol cu grosimea de 1 m rezervele de umezeală productivă pe 80% din teritoriu nu au depăşit 30-65 mm (30-70% din normă), izolat, preponderent în raioanele din nordul ţării – 80-140 mm (75-120% din normă).

Temperatura  minima  a  solului  la  adâncimea  nodului  de  înfrăţire  a culturilor de toamnă (3 cm) a scăzut pe parcursul decadei a treia până la 0..-4ºC, fiind mai ridicată faţă de valorile critice (-15ºC).

La sfârşitul lunii noiembrie pe teritoriul ţării adâncimea de îngheţ a solului a constituit 2-14 cm.

La culturile pomicole şi viţa de vie la începutul lunii noiembrie a finalizat căderea frunzelor. Condiţiile meteorologice au fost în fond satisfăcătoare pentru maturizarea lemnului la plantaţiile multianuale şi viţa de vie. Din cauza scăderii temperaturii medii zilnice a aerului până la +5ºÑ şi mai jos în perioada 7-13 noiembrie (în termeni apropiaţi de cei obişnuiţi), s-a semnalat încetarea vegetaţiei culturilor pomicole şi viţei de vie.

La situaţia din 18 noiembrie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe plantaţiile multianuale au constituit 35-80 mm (30-70% din normă).

 

04.12.2018      Şeful  CMA  T.Mironova

 

 

Temperatura medie a aerului în luna noiembrie 2018 (°C).
Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna noiembrie 2018.
Cantitatea precipitaţiilor în luna noiembrie 2018(mm).
Cantitatea de precipitaţii pentru luna noiembrie 2018 în % din normă.