.

MARTIE  2018

 

Pe parcursul lunii martie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic și cu precipitații.

Temperatura medie lunară a aerului pe teritoriul țării a fost cu 1-2ºÑ mai scăzută față de valorile normei și a constituit -0,5..+2,3ºÑ.

După regimul termic ridicat, semnalat în perioada 7-17 martie, de la 18 până la 23 martie pe teritoriul țării s-a stabilit vreme anomal de rece. Temperatura medie zilnică a aerului în aceste zile a constituit -3..-8ºÑ, fiind cu 4..11ºÑ mai scăzută față de valorile normei și în a doua jumătate a lunii martie se semnalează în medie o dată în 10-20 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +21ºÑ (31 martie SM Camenca, Cahul).

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -21ºÑ (2 martie SM Briceni, Bălți), ceea ce în această perioadă se semnalează în medie o dată în 15 ani.

Suma precipitațiilor căzute în luna martie a constituit în fond 55-120 mm sau 2-4 norme lunare.

Strat de zăpadă în luna martie s-a semnalat în perioada 1-8 martie și 18-28 martie. Înălțimea lui maximă pe platformele meteorologice a variat între 5 și 33 cm.

În majoritatea zilelor din luna martie culturile de toamnă s-au aflat în stare de repaus vegetativ. Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire (3 cm) la culturile de toamnă în unele zile a scăzut până la -1..-4ºC, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (-15ºC).

Reluarea vegetației culturilor de toamnă a început pe 30-31 martie, fiind cu 1-2 săptămâni mai târziu fața de termenii obișnuiți. Pe cea mai mare parte a teritoriului țării culturile de toamnă s-au aflat în faza înfrățirii, izolat – frunza a treia.

Plantațiile multianuale în decursul lunii pe cea mai mare parte a teritoriului țării s-au aflat în stare de repaus vegetativ. La sfârșitul lunii martie în raioanele extreme din sudul țării s-a observat umflarea mugurilor la cais și soiurile timpurii de cireș, fiind aproape de datele medii multianuale. Trecerea temperaturii medii zilnice a aerului prin +5ºÑ în acest an s-a semnalat pe 30-31 martie, fiind în raioanele din centrul și sudul țării cu o săptămână mai târziu față de termenii obișnuiți, în cele din nord – în fond în termeni apropiați de cei obișnuiți.

Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm și 10 cm la sfârșitul lunii a urcat până la +7..+10ºC.

 

 

05.04.2018       Şeful CMA  T. Mironova

 

 

 

Temperatura medie a aerului pe luna martie 2018 (°C).

       

 

 

 

Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna martie 2018.

       

 

 

 

Cantitatea precipitaţiilor în luna martie 2018(mm).

 

 

 

 

Cantitatea de precipitaţii pentru luna martie 2018 în % din norma.