.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna ianuarie  2018

 

Pe parcursul lunii ianuarie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic şi cu precipitaţii.

Temperatura medie lunară a aerului pe teritoriul ţării a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 1,5-3,0ºÑ şi a constituit -0,1..+1,9ºÑ, ceea ce în luna ianuarie se semnalează în medie o dată în 3-5 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +13ºÑ (7 ianuarie, SM Codrii), ceea ce în această perioadă se semnalează în medie o dată în  5-10 ani.

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -23ºÑ (SM Bravicea), ceea ce în luna ianuarie se semnalează în medie o dată în 5 ani.

În prima decadă a lunii ianuarie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme anomal de caldă. Temperatura medie decadală a aerului a constituit +2..+4ºÑ, ceea ce cu 5,6-6,5ºÑ a fost mai ridicată faţă de valorile normei şi se semnalează în medie o dată în 10-15 ani pentru toată perioada de observaţii instrumentale, iar în ultimii 20 de ani – în medie o dată în 5 ani.

Precipitaţiile în decursul lunii au căzut sub formă de zăpadă, lapoviţă şi ploaie. Suma precipitaţiilor căzute în decursul lunii pe 75% din teritoriu a constituit 23-52 mm (85-170% din normă), în restul teritoriului – 15-20 mm (50-70% din normă).

Stratul de zăpadă aproape pretutindeni s-a stabilit pe 14 ianuarie şi s-a menţinut până la sfârşitul lunii. Înălţimea lui maximă pe platformele meteorologice a atins 37 cm (SM Bravicea).

La începutul lunii ianuarie pe teritoriul ţării solul în fond a fost dezgheţat. În restul zilelor lunii adâncimea de îngheţ a solului a variat în teritoriu între 1 şi 13 cm, izolat, preponderent în raioanele din nordul ţării, solul a îngheţat până la 15-20 cm. Spre sfârşitul lunii ianuarie stratul superior al solului izolat s-a dezgheţat până la adâncimea de 2-10 cm.

În decursul lunii ianuarie de asemenea s-a semnalat ceaţă, depuneri de chiciură şi polei cu diametrul de până la 3 mm (SM Bravicea), pe drumuri gheţuş şi intensificări ale vântului de până la 20 m/s (SM Comrat şi Ceadâr-Lunga).

La culturile de toamnă din cauza regimului termic ridicat la începutul lunii s-a semnalat vegetaţie slabă. În a doua şi a treia decadă a lunii ianuarie culturile de toamnă s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Plantaţiile multianuale în decursul lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Grosimea stratului de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă la sfârşitul decadei a doua a lunii ianuarie a constituit 15-30 cm, izolat – 2-10 cm. Spre sfârşitul lunii, preponderent în raioanele din centrul ţării, grosimea stratului de zăpadă a constituit 6-15 cm, în restul teritoriului stratul de zăpadă s-a topit, doar izolat grosimea lui nu a depăşit 1-4 cm.

Temperatura minimă a solului  la adâncimea  nodului  de  înfrăţire (3 cm)  la  culturile  de toamnă  în  decursul  lunii  a scăzut până la -1..-4ºC, fiind  mult  mai ridicată  faţă de  valorile  critice (-15ºC).

Condiţiile  agrometeorologice  au  fost satisfăcătoare pentru iernatul culturilor de toamnă şi plantaţiilor multianuale.

 

06.02.2018                      Şeful CMA T. Mironova

 

Temperatura medie a aerului în luna ianuarie 2018 (°C).

Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna ianuarie 2018.

Cantitatea precipitaţiilor în luna ianuarie 2018 (mm).


Cantitatea de precipitaţii pentru luna ianuarie 2018 în % din norma.