.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna septembrie 2017

 

Pe parcursul lunii septembrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei şi cu deficit de precipitaţii în jumătatea de sud a ţării.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 2-3ºÑ şi a constituit +16,0..+19,4ºÑ, ceea ce se semnalează în medie o dată în 5 ani.

Temperatura   maximă  a  aerului  a  urcat  în  teritoriu pînă  la  +33ºÑ ( SM  Ceadîr-Lunga, 17 septembrie), ceea ce se semnalează în medie o dată în 5 ani. Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de + 30ºC şi mai mult a constituit în teritoriu 4-10 zile (norma lunară fiind de 1-2 zile).

Pe 29-30 septembrie în unele raioane (SM Bravicea, Codrii, Bălţata) s-au semnalat îngheţuri în aer cu intensitatea de -2ºÑ. Îngheţuri cu astfel de intensitate în decada a treia a lunii septembrie se semnalează în medie o dată în 10 ani.

Primele îngheţuri de toamnă s-au semnalat pe 28 septembrie (SM Bravicea) la înălţimea de 2 cm de la suprafaţa solului cu intensitatea de -Ñ. La suprafaţa solului primele îngheţuri cu intensitatea de  -2ºÑ s-au semnalat izolat pe 29 septembrie (SM Camenca, Bravicea), iar pe 30 septembrie ele s-au înregistrat pe 40% din teritoriu (în fond în raioanele din nordul şi centrul ţării). La înălţimea de 2 cm de la suprafaţa solului pe 29-30 septembrie îngheţurile s-au semnalat pe o mare parte a teritoriului ţării. Intensitatea lor în raioanele din nordul şi sudul ţării au constituit până la -3ºÑ, iar în cele centrale – până la -4ºÑ. Îngheţuri cu astfel de intensitate în decada a treia a lunii septembrie la suprafaţa solului sunt posibile în medie o dată în 5 ani, la înălţimea de 2 cm de la suprafaţa solului – o dată în 3-7 ani. Ultima dată îngheţuri similare în această perioadă s-au semnalat în anul 2014.

Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +15ºÑ în direcţia scăderii ei,  fenomen  ce  caracterizează sfârşitul verii meteorologice, a avut loc  în  fond  în intervalul 22-27 septembrie, ceea ce în raioanele centrale şi de nord cu o saptămână mai târziu faţă de datele medii multianuale, în cele din sudul ţării fiind în termeni apropiaţi de cei obişnuiţi.

Suma precipitaţiilor căzute în luna septembrie pe 55% din teritoriu, preponderent în raioanele din nordul şi centrul ţării, a constituit 35-102 mm (75-195% din norma). În majoritatea raioanelor din sudul ţării cantitatea precipitaţiilor căzute nu a depăşit 1-30 mm (2-65% din norma).

Condiţiile meteorologice în luna septembrie în fond au fost satisfăcătoare pentru coacerea culturilor pomicole şi acumularea zahărului la struguri. Însă, din cauza rezervelor de umezeală productivă scăzută în sol, pe cea mai mare parte a teritoriului ţării s-au creat condiţii nefavorabile pentru pregătirea solului şi efectuarea semănatului culturilor de toamnă în termeni optimali. Ploile căzute în perioada 22-24 septembrie au completat rezervele de umezeală productivă în sol şi au îmbunătăţit condiţiile pentru efectuarea semănatului culturilor de toamnă în jumătatea de nord a ţării, în jumătatea de sud ele în continuare rămân nefavorabile.

La situaţia din 28 septembrie a.c., rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu arătură de toamnă (pe mirişte) în jumătatea de nord a ţării în stratul arabil al solului în fond au constituit 20-40 mm (85-165% din normă), preponderent în jumătatea de sud a ţării rezervele de umezeală productivă în sol au fost joase şi au constituit în fond 2-15 mm (10-65% din normă), sau ele izolat au lipsit. În stratul de sol cu grosimea de 1 m pe 60% din teritoriu rezervele de umezeală productivă în sol în fond au constituit 15-60 mm (20-65% din normă), în restul teritoriului, preponderent în jumătatea de nord 70-150 mm (75-150% din normă).

În decursul lunii gospodăriile ţării au efectuat recoltarea florii-soarelui, porumbului, sfeclei de zahăr, culturilor pomicole, legumicole şi strugurilor. Unele gospodării din nordul ţării în decada a treia a lunii septembrie au început semănatul culturilor de toamnă. Îngheţurile în aer şi la suprafaţa solului, semnalate la sfârşitul lunii, au creat pericolul vătămării recoltei culturilor legumicole nestrânse.

La situaţia din 28 septembrie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale în fond au constituit 35-45 mm (45-60% din normă), izolat, preponderent în raioanele din nordul ţării – 65-125 mm  (70-115% din normă).

 

05.10.2017                     Şeful CMA T.Mironova

 

 

 

                                                                                     

 

Temperatura medie
a aerului pe luna
septembrie 2017 (°C).

 

 

 

Abaterea de la normă
a temperaturii medii a aerului (°Ñ)
pentru luna  septembrie 2017

 

 

Cantitatea precipitaţiilor
în luna septembrie 2017(mm).

 

 

 

Cantitatea de precipitaţii
pentru luna septembrie 2017
 în % din norma.