.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna decembrie  2017

 

Pe parcursul lunii decembrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme anomal de caldă şi cu precipitaţii.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 3,5-4,5ºÑ şi a constituit +1,8..+4,0ºÑ, ceea ce se semnalează în medie o dată în 15-20 ani pentru toată perioada de observaţii.

Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +15ºÑ (SM Tiraspol, Ceadâr-Lunga).

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -8ºÑ (SM Bălţata).

Precipitaţiile în decursul lunii decembrie au căzut sub formă de ploaie, lapoviţă şi zăpadă. Suma precipitaţiilor căzute a constituit 40-90 mm (100-265% din normă).

În intervalul 10-12 şi 18-24 decembrie aproape pe întreg teritoriul ţării s-a semnalat înveliş de zăpadă, înălţimea lui maximă pe platformele meteorologice a atins 22 cm (SM Camenca). La mijlocul decadei a treia învelişul de zăpadă pretutindeni s-a topit.

În unele zile ale lunii pe teritoriul ţării s-a semnalat ceaţă, depuneri de lapoviţă cu diametrul de până la 32 mm (SM Bravicea), intensificări ale vântului de până la 16 m/s, pe drumuri s-a format gheţuş.

Scăderea temperaturii medii zilnice a aerului la începutul lunii decembrie până la +3ºÑ şi mai jos pe cea mai mare parte a teritoriului ţării a reţinut vegetaţia culturilor de toamnă. Culturile de toamnă în decursul lunii s-au aflat în fond în stare de repaus vegetativ. Din cauza regimului termic ridicat în decada a treia a lunii decembrie la culturile de toamnă s-a observat vegetaţie slabă în orele diurne. Spre sfârşitul lunii pe 70% din teritoriul cercetat culturile de toamnă s-au aflat în faza de înfrăţire, în restul teritoriului – frunza a treia.

Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire (3 cm) la culturile de toamnă în decursul lunii a scăzut până la -2..+1ºC, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (-15ºC).

Grosimea stratului de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă la sfârşitul decadei a doua a lunii decembrie a constituit 1-15 cm, izolat în raioanele din sudul ţării în această perioadă stratul de zăpadă a lipsit.

În majoritatea zilelor din luna decembrie solul a fost dezgheţat, doar la sfârşitul decadei a doua a lunii în unele raioane ale ţării adâncimea de îngheţ a solului a constituit 1-4 cm.

Plantaţiile multianuale în decursul lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ. Condiţiile agrometeorologice au fost satisfăcătoare pentru iernatul culturilor de toamnă şi plantaţiilor multianuale.

 

04.01.2018                      Şeful CMA T.Mironova

 

 

 

                                                                    

Temperatura medie
a aerului pe luna
decembrie 2017 (°C).

 

 

 

Abaterea de la normă
a temperaturii medii a aerului (°Ñ)
pentru luna  decembrie 2017

 

 

Cantitatea precipitaţiilor
în luna decembrie 2017(mm).

 

 

 

Cantitatea de precipitaţii
pentru luna decembrie 2017
 în % din norma.