.

IANUARIE 2016

 

Pe parcursul lunii ianuarie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic și cu precipitații.

Temperatura medie lunară a aerului  a fost în general apropiată de valorile normei, în unele raioane de sud-est - mai scăzută față de ea cu 0,5-1,0°C şi a constituit  -2,3..-4,0°C.

Temperatura maximă a aerului a urcat pînă la +12ºÑ (SM Ceadîr-Lunga).

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la -22ºÑ (SM Rîbnița, Codrii, Bălțata), ceea ce în luna ianuarie se semnalează în medie o dată în 3-5 ani.

Precipitaţiile în decursul lunii au căzut sub formă de zăpadă, lapoviță și ploaie. Suma precipitaţiilor pe parcursul lunii a constituit în fond 28-62 mm (80-220% din normă). Cea mai mare cantitate de precipitaţii a fost înregistrată la MÑ Ştefan-Vodă – 93 mm (282% din normă).

Pe 17 ianuarie la SM Ștefan-Vodă s-a înregistrat fenomen meteorologic stihinic sub formă de ninsori abundente, cînd cantitatea de precipitații căzute în decursul a 12 ore a fost de 21 mm.

Ninsorile puternice în jumătatea de sud a republicii au fost însoțite de intensificări ale vîntului de pînă la 20 m/s (SM Ștefan-Vodă, Comrat, Ceadîr-Lunga) și de viscol, ceea ce a creat condiții nefavorabile pentru traficul rutier.

De asemenea pe parcursul lunii s-a semnalat ceată, depuneri de chiciură și polei, pe drumuri ghețuș.

În o mare parte a lunii ianuarie pe teritoriul republicii s-a semnalat stratul de zăpadă. Grosimea lui maximă pe platformele meteorologice a atins 29 cm (SM Ceadîr-Lunga).

În decursul lunii ianuarie adîncimea de îngheț a solului în fond a constituit 17-45 cm, izolat, preponderent în jumătatea de sud a țării – 1-15 cm. La sfîrşitul lunii în unele raioane in jumătatea de sud a țării solul a fost dezghețat.

Culturile de toamnă şi plantaţiile multianuale în decursul lunii ianuarie s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Grosimea stratului de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă pe parcursul lunii ianuarie  a constituit  în fond 5-18 cm, izolat – 1-4 cm. Către sfîrșitul lunii stratul de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă a lipsit.

Temperatura  minimă  a  solului  la  adîncimea nodului  de  înfrățire  a  culturilor  de toamnă (3 cm) a scăzut pînă la -5..-10°C, fiind mult mai ridicată față de valorile critice  (-15°C).

Condițiile agrometeorologice pentru iernatul culturilor de toamnă și plantațiilor multianuale au fost satisfăcătoare.

 

03.02.2016          Şeful  CMA  T.Mironova

 

 

Temperatura medie a aerului pe luna ianuarie 2016 (°C).

       

 

 

 

Cantitatea precipitaţiilor în luna ianuarie 2016(mm).

 

 

 

 

Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna ianuarie 2016

       

 

 

 

Cantitatea de precipitaţii pentru luna ianuarie 2016 în % din norma.