.

DECEMBRIE  2016

 

Pe parcursul lunii decembrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic şi cu deficit de precipitaţii.

Temperatura medie lunară a aerului a fost în fond aproape de valorile normei şi a constituit 0,0..-1,1ºÑ.

Temperatura maximă a aerului a urcat pînă la +14ºÑ (SM Ceadîr-Lunga, Cahul).

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la  -16ºÑ (SM Rîbniţa).

Începutul iernii (perioada stabilită cu temperatura medie zilnică a aerului mai joasă de 0ºÑ) s-a înregistrat în raioanele extreme din nordul ţării pe 28 noiembrie, în restul teritoriului pe 13 decembrie - în termeni apropiaţi de cei obişnuiţi.

Suma precipitaţiilor căzute în decursul lunii pe 75% din teritoriu a constituit 4-20 mm (10-60% din normă), în restul teritoriului, preponderent în raioanele din nordul ţării – 22-29 mm (75-85% din normă).

Învelişul de zăpadă s-a semnalat în majoritatea zilelor din luna decembrie, preponderent în raioanele  din  nordul  şi   centrul ţării. Înălţimea  maximă  a  lui  pe  platformele meteorologice a constituit 10 cm (SM Briceni). La sfîrşitul lunii învelişul de zăpadă s-a menţinut doar în unele raioane din nordul şi centrul ţării. Înălţimea lui pe platforma meteorologică (SM Corneşti) a constituit 1 cm.

În unele zile ale lunii pe teritoriul ţării s-a semnalat ceată, depuneri de chiciură şi polei, pe drumuri gheţuş, intensificări ale vîntului de pînă la 21-24 m/s.

Culturile de toamnă în decursul lunii s-au aflat în fond în stare de repaus vegetativ.

Temperatura  minimă  a  solului  la adîncimea  nodului  de înfrăţire a culturilor de toamnă (3 cm) pe parcursul lunii a scăzut pînă la -1..-5ºC, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (-15ºC).

La sfîrşitul lunii învelişul de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă pe cea mai mare parte a teritoriului ţării a lipsit, doar izolat înălţimea lui nu a depăşit 1 cm.

În o mare parte a lunii solul a fost dezgheţat. La situaţia din 31 decembrie pe o mare parte a teritoriului s-a semnalat îngheţul solului cu adîncimea de 2-11 cm.

Plantaţiile multianuale în decursul lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Condiţiile meteorologice pentru iernatul culturilor de toamnă şi plantaţiilor multianuale au fost satisfăcătoare.

 

04.01.2017     Şeful  CMA  T.Mironova

 

 

 

Temperatura medie a aerului pe luna decembrie 2016 (°C).

       

 

 

 

Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului (°Ñ) pentru luna decembrie 2016

       

 

 

 

Cantitatea precipitaţiilor în luna decembrie 2016(mm).

 

 

 

 

Cantitatea de precipitaţii pentru luna decembrie 2016 în % din norma.