.

OCTOMBRIE 2015

  

Pe parcursul lunii octombrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic și cu precipitații.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit +8,1..+10,5ºÑ, fiind în cea mai mare parte a teritoriuluil țării în jurul valorilor normei, izolat – sub valorile ei cu 1,0ºÑ.

Temperatura maximă a aerului a urcat pînă la +27ºÑ (SM Camenca, Dubăsari, Tiraspol).

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la -6ºÑ (SM Bravicea).

Primele înghețuri la suprafața solului și la înălțimea de 2 cm de la suprafața solului izolat (SM Camenca, Rîbnița) s-au semnalat pe 2 octombrie, iar în aer (pe 55% din teritoriu) – pe 8 octombrie. Înghețurile semnalate pe 8 octombrie, cînd temperatura aerului a scăzut pînă la -2..-5ºÑ, la suprafața solului pînă la -2..-7ºÑ, la înălțimea de 2 cm de la sol pînă la -3..-8ºÑ, în prima decadă a lunii octombrie sunt posibile în medie o dată în 10-20 ani.

Trecerea temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +10ºÑ în direcția scăderi ei (sfîrșitul perioadei de vegetație activă a culturilor agricole), s-a semnalat în teritoriu în perioada 7-11 octombrie, fiind în raioanele din nord în termeni aproape de cei obișnuiți, în cele din centrul și sudul țării – cu 5-10 zile mai devreme față de termenii obișnuiți.

Suma  precipitațiilor  pe  parcursul lunii  octombrie pe 65% din teritoriul  țării a constituit 45-78 mm (1,5-3,0 norme lunare). În restul teritoriului, preponderent în raioanele din nord, cantitatea precipitațiilor a constituit 30-40 mm (75-140% din norma lunară).

Lipsa precipitațiilor și rezervele de umezeală productivă joasă în stratul arabil al solului, semnalate în prima decadă a lunii octombrie, au creat condiții nefavorabile pentru semănatul și răsărirea culturilor de toamnă pe o mare parte a teritoriului țării. Ploile căzute în a doua și a treia decadă a lunii au completat rezervele de umezeală productivă în sol și au îmbunătățit condițiile pentru efectuarea semănatului, deasemenea pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă.

La semănăturile cu grîu de toamnă pe parcursul lunii s-a semnalat fazele: încolțirea semințelor, răsărirea, izolat apariția frunzei a treia. Spre sfîrșitul lunii la semănăturile timpurii s-a semnalat înfrățirea. Dezvoltarea culturilor de toamnă are loc cu întîrziere de 2-3 săptămîni față de termenii multianuali.

La  situaţia  din 28 octombrie a.c., rezervele  de  umezeală  productivă  în  stratul  arabil al solului pe  terenurile  cu  grîu  de  toamnă pe 85% din  teritoriul  au constituit  20-35 mm (80-150% din normă), în restul teritoriului – 10-16 mm (40-60% din normă). În stratul de sol cu grosimea de 1 m pe 60% din teritoriu rezervele de umezeală productivă în sol au constituit 70-130 mm (75-140% din normă), în restul teritoriului – 35-60 mm (30-65% din normă).

În decursul lunii octombrie gospodăriile țării au finalizat recoltarea culturilor pomicole, legumicole, strugurilor și sfeclei de zahăr. Condițiile meteorologice în cea mai mare parte a lunii au fost favorabile pentru finalizarea lucrărilor de recoltare. În a doua jumătate a lunii octombrie la plantațiile pomicole și vița de vie s-a semnalat căderea frunzelor în termeni apropiați de cei obișnuiți. Condițiile meteorologice au fost favorabile pentru maturizarea lemnului la culturile pomicole și vița de vie.

La situaţia  din 28 octombrie a.c., rezervele  de  umezeală  productivă  în  stratul  de  sol cu  grosimea  de 1 m pe terenurile  cu  culturi multianuale în fond au constituit 70-140 mm (70-130% din normă).

  

05.11.2015     Şeful  CMA  T.Mironova

            

 

Temperatura medie a aerului pe luna octombrie 2015 (°C).

       

 

 

 

Cantitatea precipitaţiilor în luna octombrie 2015(mm).