.

NOIEMBRIE 2015

 

Pe parcursul lunii noiembrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei și cu precipitații abundente.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată față de valorile normei cu 2-3ºÑ și a  constituit +5,1..+7,5ºÑ, ceea ce se semnalează în medie o dată în 5 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat pînă la +21ºÑ (SM Ceadîr-Lunga, Cahul), ceea ce în luna noiembrie se semnalează o dată în 3-5 ani.

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la -8ºÑ (SM Bălțata).

Precipitații pe parcursul lunii au căzut în fond sub formă de ploaie, la sfîrșitul lunii – sub formă de zăpadă și lapoviță. 

Cantitatea precipitațiilor în decursul lunii noiembrie în fond a constituit 40-75 mm (1-2 norme lunare). Cantitatea maximă de precipitații 98-106 mm (245-285% din normă), au căzut în regiunea SM Leova, Comrat, Cahul, PAM Cimișlia și Vulcănești. În unele raioane din nordul țării (Ocnița, Soroca) suma precipitațiilor s-a egalat cu 27-33 mm (70-75% din normă).

Primul înveliș de zăpadă s-a stabilit pe 27 noiembrie în jumătatea de nord a țării și s-a menținut izolat pînă la sfîrșitul lunii. Înălțimea maximă a lui pe platformele meteorologice a constituit 14 cm (SM Bălți).

Regimul termic ridicat, semnalat în majoritatea zilelor din luna noiembrie, a creat condiții favorabile pentru creșterea, dezvoltarea culturilor de toamnă și finisarea vegetației plantațiilor multianuale.

Pe parcursul lunii la culturile de toamnă s-a semnalat fazele: răsărirea, apariția frunzei a treia, la semănăturile timpurii – înfrățirea. La sfîrșitul lunii pe cea mai mare parte a teritoriului țării culturile de toamnă s-au aflat în faza frunza a treia, la semănăturile timpurii în faza înfrățirii, la cele mai tîrzii – răsărirea. Înălțimea plantelor, în dependență de faza de dezvoltare, a variat între 8 și 24 cm. Numărul de plante pe 1 m² în fond a constituit 420-680, izolat – 280-390. La plantele înfrățite s-au format în medie 2-3 tulpini. Scăderea temperaturii medii zilnice a aerului pe 23 noiembrie în raioanele din nordul și centrul țării pînă la +3ºÑ și mai jos a condus la întreruperea vegetației culturilor de toamnă (în termeni apropiați de cei obișnuiți), în raioanele din sudul țării culturile de toamnă au continuat să vegeteze slab.

La situaţia din 28 noiembrie a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu grîu de toamnă au constituit 25-55 mm (80-180% din normă). În stratul de sol cu grosimea de 1 m rezervele de umezeală productivă în sol în fond au constituit 80-165 mm (75-145% din normă).

La plantațiile pomicole și vița de vie în decursul lunii a finalizat căderea frunzelor. Condițiile meteorologice au fost în fond favorabile pentru maturizarea lemnului la culturile pomicole și vița de vie.

Scăderea temperaturii medii zilnice a aerului pînă la +5ºÑ și mai jos pe 22-25 noiembrie a condus la întreruperea vegetației culturilor pomicole și viței de vie (cu 10-20 zile mai tîrziu față de termenii obișnuiți).

La situaţia din 28 noiembrie a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale în fond au constituit 80-195 mm (80-200% din normă).

 

 

05.12.2015              Şeful  CMA  T.Mironova

            

 

Temperatura medie a aerului pe luna noiembrie 2015 (°C).

       

 

 

 

Cantitatea precipitaţiilor în luna noiembrie 2015(mm).