.

MARTIE  2015

 

În decursul lunii martie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă decît de obicei și cu precipitații abundente.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată față de valorile normei cu 2,0-3,5°C și a constituit +4,5..+5,6°C, ceea ce se semnalează în medie o dată în 5-7 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu pînă la +18ºC (SM Leova)

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la -7ºC (SM Bălți, Bălțata).

Cantitatea precipitațiilor pe parcursul lunii a constituit 47-86 mm (170-270% din normă).

În unele zile ale lunii (18,19 martie) izolat pe teritoriul țării s-a semnalat înveliș de zăpadă, înălțimea maximă a lui pe platformele meteorologice a constituit 9 cm (SM Ștefan-Vodă).

Din cauza regimului termic ridicat, la începutul lunii martie (cu 10-20 zile mai devreme față de termenii obișnuiți) s-a înregistrat reluarea vegetației culturilor de toamnă.

Trecerea temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +5ºC în direcția creșterii ei pe cea  mai mare  parte  a teritoriului  țării  a  avut  loc pe  20-21 martie, în raioanele extreme de nord – pe 25 martie, fiind cu 5-10 zile mai devreme față de termenii obișnuiți.

Pe parcursul lunii martie la culturile de toamnă s-a semnalat înfrățirea, izolat formarea frunzei a treia. Înălțimea plantelor în dependență de faza de dezvoltare în fond a constituit 8-15 cm. La plantele înfrățite s-au format în medie 2-3 tulpini. Izolat spre sfîrșitul lunii la culturile de toamnă a început faza formarea paiului, ceea ce pe parcursul întregii perioade de observații se semnalează în medie o dată în 5-9 ani.

La situația din 28 martie rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu culturi de toamnă au constituit 30-50 mm (90-130% din normă), în stratul de sol cu grosimea de 1 m – 135-215 mm (110-135% din normă).

Plantațiile multianuale pe o mare parte a teritoriului țării la începutul lunii martie s-au aflat în stare de repaus vegetativ, doar izolat în jumătatea de sud a țării s-a semnalat umflarea mugurilor la culturile pomicole. În raioanele extreme din sudul țării la soiurile timpurii de cais, cireș, vișin a început desfacerea mugurilor, ceea ce în fond e cu trei săptămîni mai devreme decît de odicei. Către sfîrșitul lunii la culturile pomicole pretutindeni a continuat umflarea mugurilor, în jumătatea de sud a țării – desfacerea mugurilor. La vița de vie, izolat în raioanele din sudul țării, la mijlocul lunii a început circulația sevei (cu o săptămînă mai devreme față de termenii obișnuiți).

La situaţia din 28 martie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe plantaţiile multianuale au constituit 125-220 mm (75-135% din normă).

În a doua jumătate a lunii unele gospodării  ale țării au început semănatul culturilor cerealiere timpurii de primăvară. Temperatura medie a solului la adîncimea de 10 cm în prima și a doua decadă a lunii martie  a constituit între +4°C și +6°C, în a treia – între +6°C și +8°C.

La situația din 28 martie rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu arătură de toamnă a constituit în fond 30-35 mm (75-110% din normă), în stratul de sol cu grosimea de 1 m – 150-180 mm (100-125% din normă).

Ploile căzute la sfîrșitul lunii au completat rezervele de umezeală productivă în sol.

 

03.04.2015     Şeful  CMA  T.Mironova

     

 

Temperatura medie a aerului pe luna martie 2015(°C).

       

 

 

 

Cantitatea precipitaţiilor în luna martie 2015(mm).