.

FEBRUARIE 2015

 

Pe parcursul lunii februarie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă decît de obicei și cu precipitații.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată față de valorile normei cu  2-3°C și a constituit -0,5..+1,5°C, ceea ce se semnalează în medie o dată în 3-5 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu pînă la +14ºÑ (SM Bălțata, Ștefan-Vodă).

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la -14ºÑ (SM Camenca).

Precipitaţiile în decursul lunii au căzut sub formă de zăpadă, lapoviță și ploaie. Suma lor în decursul lunii în fond a constituit 24-42 mm (80-145% din normă), izolat, preponderent în raioanele din nordul țării – 15-22 mm (45-70% din normă).

Învelișul de zăpadă pe teritoriul țării s-a semnalat doar în unele zile ale lunii. Înălțimea maximă a lui pe platformele meteorologice a constituit 6 cm (SM Fălești).

De asemenea pe parcursul lunii s-a semnalat ceată, depuneri de chiciură și polei, intensificări ale vîntului de pînă la 18 m/s, pe drumuri ghețuș.

În prima jumătate a lunii pe o mare parte a teritoriului țării s-a înregistrat înghețarea solului în fond pînă la 5-25 cm, în unele raioane solul nu a fost înghețat. Către sfîrșitul lunii solul pretutindeni s-a dezghețat.

Culturile de toamnă în o mare parte a lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ. Doar la începutul lunii februarie și în cea mai mare parte a decadei a treia, din cauza regimului termic ridicat pe o mare parte a teritoriului țării s-a semnalat vegetaţie slabă a culturilor de toamnă

Către sfîrșitul lunii stratul de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă a lipsit.

Temperatura  minimă  a  solului  la  adîncimea  nodului de înfrățire a culturilor de toamnătoamnă (3 cm) a scăzut pînă la -1..-8°C, fiind mult mai ridicată față de valorile critice (-15°C).

Plantațiile multianuale și vița de vie pe parcursul lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Condițiile agrometeorologice pentru iernatul culturilor de toamnă și plantațiilor multianuale au fost satisfăcătoare.

 

 

04.03.2015                 Şeful  CMA  T.Mironova

     

 

Temperatura medie a aerului pe luna februarie 2015(°C).

       

 

 

 

Cantitatea precipitaţiilor în luna februarie 2015(mm).