.

MARTIE 2014

 

În luna martie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme anomal de caldă și cu deficit de precipitații.

Temperatura  medie  lunară  a  aerului  a    fost mai ridicată față de valorile normei cu 5-6°C şi a constituit +7,0..+8,5°C, ceea ce se semnalează în medie o dată în 30 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat pînă la +23ºÑ (15 martie, SM Bravicea), ceea ce se semnalează în medie o dată în 5 ani.

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la -7°C (30 martie, SM Tiraspol).

Cantitatea precipitațiilor  căzute  în  luna martie pe 70% din teritoriu a constituit  9-20 mm (40-70% din normă), în restul teritoriului – 21-29 mm (80-110% din normă).

Din cauza regimului termic ridicat la începutul lunii martie culturile de toamnă au reluat vegetația (cu 1-2 săptămîni mai devreme față de termenii obișnuiți).

Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +5°C, în direcția creșterii ei, pe o mare parte a teritoriului țării a avut loc pe 4-6 martie, în raioanele extreme de nord – pe 10 martie, fiind cu 15-20 zile mai devreme față de termenii obișnuiți.

În decursul lunii martie la culturile de toamnă s-a semnalat înfrățirea, izolat – frunza a treia. Înălțimea  plantelor a constituit în fond 10-20 cm. La plantele înfrăţite s-au format în medie 2-3 tulpini. Izolat spre sfîrșitul lunii la culturile de toamnă a început formarea paiului, ceea ce se semnalează în medie o dată în 5-10 ani. 

La situaţia din 28 martie a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile  cu  culturi  de  toamnă  au  constituit  în fond 25-40 mm (80-135% din normă), izolat – 10-20 mm (35-65% din normă), în stratul de sol cu grosimea de 1 m în fond – 105-195 mm (80-135% din normă), izolat – 70-80 mm (40-55% din normă).

Culturile pomicole pe parcursul primei decadei a lunii s-au aflat în fond în stare de repaus vegetativ, doar spre sfîrșitul ei în raioanele extreme de sud ale țării la cais și soiurile timpurii de vișin și cireș a început înmugurirea (cu 2 săptămîni mai devreme față de termenii obișnuiți), în restul teritoriului – spre sfîrșitul decadei a doua a lunii (cu o săptămînă mai devreme față de termenii obișnuiți). Circulația sevei la vița de vie s-a semnalat în a doua parte a lunii martie (cu o săptămînă mai devreme față de termenii obișnuiți). În decursul decadei a treia la culturile pomicole s-a semnalat în fond înmugurirea și desfacerea mugurilor, izolat – desfacerea primelor frunze, la cais – înflorirea (cu 3 săptămîni mai devreme față de termenii obișnuiți). La vița de vie a continuat circulația sevei, izolat s-a atestat umflarea ochiurilor.

Înghețurile în aer (cu intensitatea de -2..-7°C), înregistrate pe 30-31 martie, au provocat pagube la soiurile timpurii de cais, care erau înfloriţi.

La situaţia din 28 martie a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe plantaţiile multianuale au constituit 95-175 mm (75-110% din normă).

Pe parcursul lunii martie regimul termic ridicat și deficitul precipitațiilor pe o mare parte a teritoriului a țării au contribuit la uscarea stratului superior al solului, creînd condiții mai puțin favorabile pentru efectuarea semănatului și răsăririi culturilor cerealiere de primăvară, mazării şi sfeclei de zahăr. Temperatura medie a solului la adîncimea de 10 cm a constituit +10..+12°C. La semănăturile timpurii cu mazăre s-a semnalat răsărirea, cu grîul de primăvară – frunza a treia.

  

04.04.2014            Şeful  CMA  T.Mironova

     

 

Temperatura medie a aerului pe luna martie 2014(°C) 

       

 

 

 

Cantitatea precipitaţiilor în luna martie 2014(mm).