.

IANUARIE 2014

 

În luna ianuarie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic și cu precipitații abundente. Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată față de valorile normei cu 1-2°C şi a constituit -0,7..-3,2°C, ceea ce se semnalează în medie o dată în 3 ani.

În decursul primelor două decade a lunii ianuarie pe teritoriul țării s-a semnalat vreme anomal de caldă. Temperatura medie a aerului pentru două decade a constituit +1,1..+3,2°C, fiind cu 5-6°C mai ridicată față de valorile normei și se înregistrează în medie o dată în 15 ani din toată perioada de observații, iar în ultimii 20 ani – o dată în 3-5 ani.

În decursul decadei a treia a lunii ianuarie pe teritoriul țării s-a semnalat vreme anomal de rece. Temperatura medie decadică a aerului a constituit -7,9..-10,8°C, fiind cu 5,1-7,1°C mai scăzută față de normă, semnalîndu-se în medie o dată în 5-8 ani. Deosebit de rece a fost pe 31 ianuarie. Temperatura medie zilnică a aerului în această zi a scăzut în teritoriu pînă la -16,9..-18,8°C, fiind în fond cu 13,2-15,5°C mai scăzută față de valorile normei și se semnalează în luna ianuarie în medie o dată în 5-7 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat pînă la +13ºÑ (SM Bălțata, Chișinău, Comrat, Cahul), ceea ce în această perioadă se înregistrează în medie o dată în 5-7 ani. 

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la -24°C (SM Tiraspol), ceea ce in timpul iernii în jumătatea de sud a țării se semnalează o dată în 5-7 ani.

În decursul lunii precipitațiile au căzut sub formă de zăpadă, lapoviță și ploaie, suma lor în fond a constituit 35-65 mm (130-245% din normă). Cea mai mare cantitate de precipitații a fost înregistrată în regiunea PAM Vulcănești – 82 mm (283% din normă), ceea ce se semnalează în ianuarie în acest punct în medie o dată în 20 ani.

Pe parcursul decadei a treia a lunii ianuarie aproape pretutindeni s-au semnalat depuneri de polei cu diametrul de 2-18 mm. Diametrul lui maximal a atins 24 mm (SM Chișinău) – 27 mm (SM Tiraspol), ceea ce se consideră fenomen meteorologic stihinic și este posibil în teritoriu în medie o dată în 2-3 ani. Poleiul puternic, ninsorile abundente și izolat intensificări ale vîntului au cauzat pe teritoriul țării deteriorarea obiectelor economiei naționale, deconectarea localităților de la sursele de energie electrică și troienirea drumurilor.

Învelișul de zăpadă pe teritoriul țării s-a stabilit pretutindeni pe 21-22 ianuarie. Grosimea lui maximă pe platformele meteorologice a constituit 29 cm (SM Ștefan-Vodă). În sfîrșitul lunii pe o mare parte a teritoriului țării grosimea stratului de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă a constituit în fond 10-26 cm, izolat 28-35 cm. 

În o mare parte a lunii solul în general nu a fost înghețat, doar în unele zile adîncimea de îngheț a solului a variat de la 2 pînă la 12 cm. În sîrșitul lunii adîncimea de îngheț a solului a constituit în fond 1-15 cm, izolat 18-24 cm.

Culturile de toamnă pe parcursul lunii s-au aflat în fond în stare de repaus vegetativ, doar în unele zile din prima și a doua decadă în orele diurne ele au vegetat slab.

Temperatura minimă a solului la adîncimea nodului de înfrățire a culturilor de toamnă (3 cm) a scăzut pînă la 0..-5°C, fiind mult mai ridicată față de valorile critice (-15°C).

Culturile pomicole și vița de vie în decursul lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Condițiile meteorologice pentru iernatul culturilor de toamnă și plantațiilor multianuale au fost satisfăcătoare.

 

05.02.2014          Şeful  CMA  T.Mironova

 

     

 

Temperatura medie a aerului pe luna ianuarie 2014(°C)..

       

 

 

 

Cantitatea precipitaţiilor în luna anuarie 2014(mm).