.

DECEMBRIE 2014

 

Pe parcursul lunii decembrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic şi cu precipitaţii.

Temperatura medie lunară a aerului a fost în fond în limitele normei şi a constituit -1,2..+0,5°C.

Temperatura maximă a aerului a urcat pînă la +15°C.

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la -20°C (SM Bravicea).

Începutul iernii (perioada stabilită cu temperatura medie zilnică a aerului mai jos de 0°C) în acest an în raioanele din centrul şi sudul ţării s-a înregistrat pe 27 decembrie, fiind cu 2 săptămîni mai tirziu faţă de datele medii multianuale, iar în raioanele din nord – pe 24 noiembrie, în termeni apropiaţi de cei obişnuiţi.

În decursul lunii decembrie precipitaţiile au căzut sub formă de ploaie şi zăpadă. Suma precipitaţiilor în decursul lunii pe 70% din teritoriul ţării a constituit 30-65 mm (80-165% din normă), în restul teritoriului – 15-25 mm (45-75% din normă).  Cea mai mare cantitate de precipitaţii au căzut în regiunea PAM Vulcăneşti – 75 mm sau 220% din normă.

Învelişul de zăpadă s-a stabilit în prima decadă a lunii decembrie în raioanele din sudul şi izolat în nordul ţării. Înălţimea maximă a lui pe plaformele meteorologice a constituit 1-10 cm. La începutul decadei a doua învelişul de zăpadă pe o mare parte a teritoriului ţării s-a topit, doar în raioanele extreme de nord s-a menţinut pînă la sfîrşitul decadei. Pe 29 decembrie pretutindeni s-a stabilit din nou învelişul de zăpadă şi s-a menţinut pînă la sfîrşitul lunii, înălţimea lui pe platformele meteorologice constituind 29 cm (SM Leova).

Pe 29 decembrie s-au înregistrat fenomene meteorologice stihinice sub formă de ninsori abundente – cînd  în  decursul  a  12  ore  şi  mai  puţin  au  căzut 20 mm şi mai mult:  SM Ștefan-Vodă – 22 mm, PH Ungheni – 21 mm, PH Brînza (r-nul Cahul) – 26 mm, PAM Vulcăneşti – 30 mm. Ninsorile puternice, au fost însoţite de intensificări ale vîntului de pînă la 16-21 m/s, izolat de viscol. În rezultatul transportării zăpezii în jumătatea de sud a ţării pe drumuri s-au format troiene, fapt ce a creat condiţii extrem de nefavorabile pentru traficul rutier.

Pe parcursul lunii decembrie s-a semnalat ceată, depuneri de chiciură şi polei (izolat cu diametrul de pînă la 9 mm), pe drumuri  gheţuş.

Culturile de toamnă în decursul lunii s-au aflat în fond în stare de repaus vegetativ, doar în unele zile, în orele diurne, ele au vegetat slab.

Temperatura  minimă a  solului  la  adîncimea  nodului  de  înfrăţire  a  culturilor  de toamnă (3 cm) pe parcursul lunii decembrie a scăzut pînă la -1..-7°C, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (-15°C).

Grosimea stratului de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă către sfîrşitul lunii decembrie în o mare  parte  a teritoriului  ţării  a  constituit  3-18 cm, izolat,  preponderent  în  raioanele  de  sud – 23-35 cm.

În cea mai mare parte a lunii solul nu a fost îngheţat. La situaţia din 31 decembrie pe arii extinse adîncimea de îngheţ a solului a constituit 1-12 cm. Izolat, îndeosebi în raioanele din sudul ţării, unde grosimea stratului de zăpadă a constituit 20 cm şi mai mult, solul nu era îngheţat.

Plantaţiile multianuale pe parcursul lunii decembrie s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Condiţiile agrometeorologice pentru iernatul culturilor de toamnă şi plantaţiilor multianuale au fost satisfăcătoare.

  

05.01.2015        Şeful  CMA  T.Mironova

     

Temperatura medie a aerului pe luna decembrie 2014 (°C)..

       

 

 

 

Cantitatea precipitaţiilor în luna decembrie 2014 (mm).