.

SEPTEMBRIE 2013

În luna septembrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai rece decît de obicei, cu precipitaţii abundente.

Temperatura medie lunară a aerului a fost sub valorile normei cu 1-2°C şi a constituit 12,9..15,6°C, ceea ce se semnalează în medie o dată în 5-7 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat pînă la 27ºÑ (SM Camenca, Fălești, Dubăsari, Tiraspol, Ceadîr-Lunga, Cahul).

Pe 30 septembrie izolat în jumătatea de nord a țării s-au semnalat primele înghețuri în aer – cu intensitatea de -1°C, și la suprafața solului – de -2°C. În intervalul 28-30 septembrie s-au semnalat înghețuri la înălțimea de 2 cm de la sol cu intensitatea de -1..-2°C. Înghețuri cu asemenea intensitate în această perioadă sînt posibile în medie o dată în 5-10 ani.

Sfîrșitul verii meteorologice (trecerea temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +15°C în direcția scăderii ei) s-a observat în perioada 14-19 septembrie, ceea ce în raioanele de nord ale țării s-a semnalat în termene obișnuite, iar în restul teritoriului – cu o saptămînă mai devreme.

Suma precipitațiilor căzute în decursul lunii a constituit în fond 60-135 mm (135-320% din norma lunară). În regiunea SM Ceadîr-Lunga cantitatea precipitațiilor a atins 166 mm (370% din norma lunară), în regiunea SM Comrat –168 mm (480% din norma lunară), ceea ce se semnalează în aceste puncte în această lună pentru prima dată în toată perioada de observații. Cea mai mare cantitate de precipitații a căzut în regiunea SM Cahul – 288 mm  sau 55% din norma anuală, ceea ce depășește cantitatea maximă lunară înregistrată anterior în acest punct.

În intervalul 11-13 septembrie s-au semnalat fenomene meteorologice stihinice sub formă de averse puternice și ploi de lungă durată. Astfel, pe 13 septembrie la SM Ceadîr-Lunga pe parcursul unei ore au căzut 34 mm de precipitații. În această dată în unele raioane (Briceni, Rîbnița, Rezina, Orhei și Comrat) în timp de 12 ore au căzut între 50 și 77 mm. La SM Cahul în 12 ore s-au acumulat 172 mm, ceea  ce  se  semnalează  pe  teritoriul  țării  a   doua oară  în  toată  perioada  de observații. La SM Ceadîr-Lunga suma de precipitații în intervalul 11-13 septembrie a constituit 120 mm.

Ploile puternice căzute pe parcursul lunii, izolat cu oraje și intensificări ale vîntului de pînă la 23 m/s (SM Fălești), au cauzat vătămarea culturilor agricole, daune materiale și deconectarea energiei electrice.

În decursul lunii condițiile meteorologice au fost în general satisfăcătoare pentru formarea roadei culturilor agricole. Ploile căzute în a doua jumătate a lunii au completat rezervele de umezeală productivă în sol. Cu toate acestea, vremea ploioasă a reținut semănatul culturilor de toamnă și a fost mai puțin favorabilă pentru acumularea zahărului la struguri. Regimul termic scăzut, observat în ultima pentadă a lunii, a întrerupt vegetația activă a culturilor agricole cu 1-2 săptămîni mai devreme de termenele obișnuite.

În gospodăriile, unde semănatul culturilor de toamnă s-a efectuat în a doua jumătate a lunii septembrie, la grîul de toamnă s-a semnalat fazele încolțirea semințelor și răsărirea, la rapița de toamnă – prima frunză adevărată.

La situația din 28 septembrie a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile destinate pentru semănatul culturilor de toamnă au constituit 20-45 mm  (100-225%  din normă), în stratul de sol cu grosimea de 1 m – 75-205 mm (85-205% din normă).

Pe parcursul lunii gospodăriile țării au recoltat floarea-soarelui, porumbul, sfecla de zahăr, culturile legumicole, pomicole și strugurii. Unele gospodării au efectuat semănatul culturilor de toamnă – în termene apropiate de cele optimale (20 septembrie-10 octombrie).

La situația din 28 septembrie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit 60-180 mm (80-200% din normă).

  

03.10.2013      Şeful  CMA  T.Mironova

    

Temperatura medie a aerului pe luna septembrie 2013(°C)..

       

 

 

Cantitatea precipitaţiilor în luna septembrie 2013 (mmm).