.

MARTIE 2013

 

În decursul lunii martie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme variată după regimul termic şi cu precipitaţii.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit -0,5..+3,8°C, fiind în fond aproape de valorile normei, doar în raioanele extreme de nord – sub valorile ei cu 0,7-1,6°C.

Temperatura maximă a aerului a urcat pînă la +22ºÑ (SM Dubăsari, Bălţata, Tiraspol, Comrat şi Cahul, 31 martie), ceea ce se semnalează în medie o dată în 2-5 ani.

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la -14ºC (SM Briceni, 24 martie), ceea ce în luna martie se semnalează în medie o dată în 3 ani.

             În decursul primelor și două decade ale lunii martie pe teritoriul ţării regimul termic a fost în general mai ridicat faţă de valorile normei cu 1-3ºC, ceea ce se semnalează în medie o dată în 2-3 ani. În decada a treia a lunii s-a semnalat în general vreme rece. Temperatura medie decadică a aerului a constituit în teritoriu -1,8..+2,0°C, fiind cu 3,2-5,9ºC mai scăzută faţă de normă, semnalîndu-se în medie o dată în 15-25 ani.

Precipitaţii pe parcursul lunii au căzut sub formă de ploaie şi ninsoare şi s-au repartizat în teritoriu neuniform. Suma precipitaţiilor pe 60% din teritoriu a constituit 25-50 mm (95-175% din norma lunară). În majoritatea raioanelor din nordul ţării (25% din teritoriu) cantitatea lor a însumat 55-80 mm (2-3 norme lunare). Izolat, preponderent în raioanele centrale, suma precipitaţiilor nu a depăşit 13-20 mm (45-75% din norma lunară).

În prima decadă a lunii martie pe terenurile cu culturi de toamnă s-a înregistrat strat de zăpadă doar în raioanele din nordul ţării şi către sfîrşitul decadei grosimea lui a constituit 2-3 cm. La mijlocul lunii zăpada s-a topit. În jumătatea de nord a ţării pe 23 martie, iar în 26 martie aproape pretutindeni s-a stabilit strat de zăpadă, care s-a menţinut pe teritoriul ţării în mare parte pînă la 29 martie. Grosimea lui pe platformele meteorologice a variat de la 1 pînă la 14 cm.

La începutul şi sfîrşitul lunii martie solul a fost dezgheţat. În unele zile ale lunii solul a îngheţat pînă la adîncimea de 2-7 cm.

Din cauza regimului termic ridicat, în cea mai mare parte a teritoriului ţării în intervalul 1-6 martie s-a înregistrat reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă (cu 2 săptămîni mai devreme faţă de termenele obişnuite), doar în raioanele extreme de nord acestea s-au aflat în stare de repaus vegetativ. În perioada 16-18 martie, din cauza scăderii temperaturii medii zilnice a aerului cu           6-10°C, doar în orele diurne culturile de toamnă au vegetat slab. În majoritatea zilelor din decada a treia culturile de toamnă s-au aflat în stare de repaus vegetativ. La sfîrşitul lunii, ca urmare a creşterii temperaturii medii zilnice a aerului pînă la +6..+11°C, culturile de toamnă au început din nou să vegeteze.

Către sfîrşitul lunii culturile de toamnă s-au aflat în fond în faza înfrăţirii, izolat s-a semnalat formarea frunzei a treia. Starea semănăturilor este în general bună, izolat satisfăcătoare.

         Plantaţiile multianuale în majoritatea zilelor lunii martie s-au aflat în stare de repaus vegetativ, doar în raioanele extreme de sud către sfîrşitul primei decade a lunii martie la culturile pomicole a început umflarea mugurilor (cu 2 săptămîni mai devreme de termenele obişnuite). În raioanele centrale ale ţării către sfîrşitul lunii la culturile pomicole s-au semnalat umflarea mugurilor, în raioanele sudice la soiurile timpurii de cais, cireş şi vişin – umflarea şi desfacerea mugurilor.

          Scăderea temperaturii minime a aerului la începutul decadei a treia în raioanele din sudul ţării pînă la -5..-8°C nu a provocat vătămarea mugurilor umflaţi şi desfăcuţi la soiurile timpurii de cais, cireş şi vişin.

          În a doua jumătate a lunii unele gospodării agricole au început semănatul culturilor cerealiere de primăvară (în termene apropiate de cele obişnuite). Temperatura medie a solului la adîncimea de 5 cm la sfîrşitul lunii martie a fost de +1..+7°C.

 

    

Temperatura medie a aerului pe luna martie 2013(°C)..

       

 

 

Cantitatea precipitaţiilor în luna martie 2013 (mm).