.

IANUARIE 2013

 

În decursul lunii ianuarie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme variată după regimul termic, cu precipitaţii abundente. Temperatura medie lunară a aerului a constituit -1,5..-4,1°C şi a fost în general aproapiată de valorile normei, în unele raioane din centrul şi sudul ţării – mai ridicată faţă de valorile ei cu 1,0-1,4°C.

Temperatura maximă a aerului a urcat pînă la +13ºÑ (SM Bravicea, 21 ianuarie).

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la -17ºC (SM Bălţi, 3 ianuarie şi 14 ianuarie).

Suma precipitaţiilor pe parcursul lunii a constituit în fond 25-75 mm (100-250% din normă). Cea mai mare cantitate de precipitaţii a fost înregistrată la PAM Cimişlia – 96 mm (345% din normă). Asemenea cantitate de precipitaţii se semnalează în medie o dată în 30 ani.

În decursul lunii ianuarie precipitaţiile au căzut sub formă de zăpadă, lapoviţă şi ploaie. Deosebit de puternice au fost ninsorile căzute pe 25-26 ianuarie. Pe 25 ianuarie izolat s-au înregistrat fenomene meteorologice stihinice – cantitatea de precipitaţii căzute în decursul a  12 ore şi mai puţin a fost  de  20 mm  şi  mai  mult:  PH  Chişinău,  r. Bîc, SM Comrat – 20 mm, PAM Căuşeni – 24 mm, Cimişlia –27 mm, Basarabeasca – 25 mm. Ninsorile puternice au fost însoţite de intensificări ale vîntului de pînă la 16 m/s (Comrat) şi izolat de viscol. În rezultatul transportului de zăpadă s-au format troiene pe drumuri, fapt care a creat condiţii extrem de nefavorabile pentru traficul rutier.

Stratul de zăpadă s-a menţinut în raioanele de nord ale ţării pe parcursul întregii luni. În cele centrale şi de sud, către mijlocul lunii, stratul de zăpadă în mare parte s-a topit şi s-a stabilit din nou în ultima pentadă a lunii. Grosimea maximală a stratului de zăpadă pe platformele meteorologice a atins în unele zile 42 cm (SM Leova).

Către sfîrşitul lunii grosimea stratului de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă a constituit în fond 10-25 cm, izolat, predominant în jumătatea de nord a ţării – 3-8 cm.

Pe parcursul lunii pretutindeni s-a semnalat ceaţă, depuneri de chiciură şi polei, pe drumuri gheţuş.

În prima jumătate a lunii adîncimea de îngheţ a solului a atins în general 2-20 cm.  Izolat, predominant în jumătatea de nord a ţării, unde grosimea stratului de zăpadă a fost de 20 cm şi mai mult, solul nu era îngheţat. La sfîrşitul lunii ianuarie solul în mare parte nu era îngheţat, doar izolat adîncimea de îngheţ a constituit 2-7 cm. În unele raioane nord-estice, unde grosimea stratului de zăpadă nu a depăşit 3-7 cm, adîncimea de îngheţ a solului a constituit 10-20 cm.

Culturile de toamnă şi plantaţiile multianuale în decursul lunii ianuarie s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Temperatura  minimă  a  solului  la  adîncimea  nodului  de  înfrăţire  a culturilor de toamnă (3 cm) a scăzut pînă la -5..+1°C, fiind mai ridicată faţă de valorile critice (-15°C).