.

DECEMBRIE 2013

 

În luna decembrie pe teritoriul ţării s-a semnalat în general vreme mai caldă ca de obicei și cu deficit de precipitații.

Temperatura medie lunară a aerului a fost în fond mai ridicată față de valorile normei cu 0,5-1,9°C şi a constituit -0,6..+0,5°C.

Temperatura maximă a aerului a urcat pînă la +14ºÑ (SM Ceadîr-Lunga). 

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la -10°C (SM Codrii).

Începutul iernii (stabilirea perioadei cu temperaturi medii zilnice a aerului mai jos de 0°C) în acest an s-a semnalat pe 3 decembrie, ceea ce în raioanele din centrul și sudul țării – cu 6-10 zile mai devreme de datele medii multianuale, iar în cele de nord – în termenele apropiate de cele obișnuite.

Suma precipitațiilor căzute în decursul lunii pe teritoriul țării a constituit 1-13 mm (5-35% din normă).

Înveliș de zăpadă izolat s-a stabilit în intervalul 7-9 decembrie, grosimea lui a constituit 1-2 cm. În cea mai mare parte a teritoriului țării înveliș de zăpadă s-a semnalat în perioada 12-15 decembrie. Grosimea lui pe platformele meteorologice a constituit 1-8 cm.

Pe parcursul lunii decembrie izolat s-au format cețuri, depuneri de chiciură și polei, pe drumuri ghețuș.

Scăderea temperaturii medii zilnice a aerului la începutul lunii decembrie pînă la +3°C și mai jos a condus la întreruperea vegetației la culturile de toamnă pe întreg teritoriul țării, fiind în fond cu 10 zile mai tîrziu față de termenele obișnuite.

La momentul încetării vegetației pe 70% din teritoriul țării culturile de toamnă s-au aflat în faza înfrățirii, pe 30% – în faza frunzei a treia. Înălțimea plantelor în dependență de faza de dezvoltare a variat în fond între 10 și 25 cm. Numărul de plante pe 1m² a constituit în fond 250-650, iar numărul tulpinilor formate – 400-1145. La plantele înfrățite s-au format în medie 1,5-3,0 tulpini. Starea semănăturilor a fost în general bună, izolat satisfăcătoare.

Culturile de toamnă în luna decembrie s-au aflat în fond în stare de repaus vegetativ, doar în unele zile în orele diurne ele au vegetat slab.

Temperatura  minimă  a  solului  la  adîncimea  nodului de înfrățire a culturilor de toamnă (3 cm) pe  parcursul  lunii  a  scăzut  pînă  la 0..-6°C, fiind  mult  mai ridicată față de valorile critice (-15°C).

În  cea mai mare parte a   lunii solul  nu  a fost  înghețat  sau  adîncimea de  îngheț nu a depășit 2-12 cm.

Plantațiile multianuale în decursul lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Condițiile meteorologice pentru iernatul culturilor de toamnă și plantațiilor multianuale au fost în fond favorabile.

  

05.01.2014        Şeful  CMA  T.Mironova

     

Temperatura medie a aerului pe luna decembrie 2013 (°C)..

       

 

 

 

Cantitatea precipitaţiilor în luna decembrie 2013 (mm).