.

 

AUGUST 2013

 

În cea mai mare parte a lunii august pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme foarte caldă şi cu deficit de precipitaţii.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată față de valorile normei cu 1-2°C şi a constituit 20..23°C.

Temperatura maximă a aerului a urcat pînă la 35,7ºÑ (SM Tiraspol).

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la 8,5°C (SM Bălți).

Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de 30°C și mai mult a constituit în teritoriu 8-16 zile (norma lunară fiind de 3-11 zile), ceea ce se semnalează în medie o dată în 5-7 ani. Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de 35°C și mai mult a constituit în teritoriu 1-2 zile (norma lunară fiind de o zi), ceea ce se observă în medie o dată în 3-5 ani.

În cea mai mare parte a lunii precipitațiile au lipsit, doar izolat s-au semnalat averse. Precipitații semnificative au căzut pretutindeni doar la sfîrșitul lunii. Suma precipitațiilor căzute în august pe 55% din teritoriu a constituit 10-40 mm (20-70% din norma lunară). În restul teritoriului, preponderent în raioanele de nord, cantitatea lor a fost de 45-78 mm (80-120% din norma lunară).

Pe 28-29 august la SM Briceni s-a semnalat fenomen meteorologic stihiinic sub formă de averse puternice – pe parcursul a 12 ore au căzut  51 mm.

În o mare parte a lunii condițiile meteorologice au fost în general favorabile pentru creșterea, dezvoltarea și formarea roadei la porumb, floarea-soarelui, pentru acumularea zahărului și coacerea culturilor pomicole și strugurilor. Însă regimul termic ridicat și deficitul de precipitații au contribuit la uscarea stratului superior al solului, creînd condiții nefavorabile pentru creșterea în greutate a sfeclei de zahăr și pentru efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor pentru semănatul culturilor de toamnă. Ploile căzute la sfîrșitul lunii au completat rezervele de umezeală în sol și a îmbunătățit condițiile pentru efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor pentru semănatul culturilor de toamnă.

La porumb la începutul lunii (cu 2-3 săptămîni mai devreme de termenele obișnuite) s-a semnalat coacerea în ceară, izolat în raioanele de nord – coacerea în lapte a boabelor. Spre sfîrșitul lunii în cea mai mare parte a teritoriului țării la porumb a fost atinsă faza coacerii depline a boabelor, în raioanele extreme de nord s-a observat coacerea în ceară. În unele raioane din sudul țării gospodăriile au început recoltarea.

La situaţia din 28 august a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu semănături de porumb au constituit în fond 60-105 mm (75-110% din normă), izolat – 25-40 mm (35-45% din normă).

La floarea-soarelui în decursul lunii august a continuat coacerea semințelor, la sfîrșitul ei pe o mare parte din semănături s-a atins maturitatea deplină a lor.

La situaţia din 28 august a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu floarea-soarelui au constituit în fond 65-95 mm (75-110% din normă), izolat – 20-45 mm (25-40% din normă).

La sfecla de zahăr pe parcursul lunii august s-a semnalat îngălbenirea frunzelor inferioare și a continuat îngroșarea rădăcinii principale.

La culturile pomicole și struguri pe parcursul lunii a continuat coacerea și recoltarea roadei.

La situaţia din 28 august a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea  de  1 m  pe  terenurile  cu  culturi  multianuale  au constituit pe 60% din teritoriu 75-115 mm (75-125% din normă), în rest – 40-65 mm (30-70% din normă).

    

Temperatura medie a aerului pe luna august 2013(°C)..

       

 

 

Cantitatea precipitaţiilor în luna august 2013 (mm).