IULIE  2012

 

În decursul lunii iulie pe teritoriul republicii s-a semnalat în fond vreme caniculară și foarte uscată.

Temperatura medie a aerului pe parcursul lunii a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 4,3-5,7°C şi a constituit +23,7..+26,6°C, ceea ce se semnalează pentru prima dată din toată perioada de observaţii instrumentale.

Temperatura maximă a aerului în luna iulie a atins +39,8°C (SM Făleşti), ceea ce se înregistrează în acest punct a doua oară din toată perioada de observaţii instrumentale. Temperatura maximă la suprafața solului în teritoriu a constituit +63..+71°C (Cornești), ceea ce în medie se semnalează o dată în 30 de ani.  

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la +11°C (SM Bălți, Rîbniţa, Bravicea).

Numărul  de  zile  cu  temperatura maximă a aerului de ≥+30°C a constituit în teritoriu 23-28 zile (norma fiind de 3-11 zile), ceea ce se semnalează pentru prima dată din toată perioada de observaţii instrumentale. Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de ≥+35°C a constituit în teritoriu 7-17 zile (norma fiind o zi), valoare observată, de asemenea, pentru prima dată din toată perioada de observaţii.

În decursul a 15-25 de zile umezeala relativă a aerului a scăzut pînă la 30% şi mai jos, ceea ce în medie se semnalează o dată în 30 de ani.

Pe parcursul lunii iulie precipitaţiile au căzut neuniform. Pe 55% din teritoriul ţării cantitatea lor a constituit  25-45 mm (30-70%  din  norma  lunară),  pe  45%   din  teritoriu – 55-95 mm (80-135% din norma lunară). Cea mai mare cantitate de precipitaţii a căzut în regiunea PAM Grigoriopol – 105 mm sau 172% din norma lunară.

În decursul lunii menționate s-au semnalat fenomene hidrometeorologice stihinice sub formă de averse puternice de ploaie, căderi masive de grindină și vijelii, ceea ce se semnalează în teritoriu anual. Astfel, în 10 iulie la PAM Cimișlia pe parcursul a 30 de minute cantitatea precipitaţiilor căzute a constituit 30 mm, iar în 30 iulie la SM Briceni pe parcursul unei ore au căzut 30 mm de precipitaţii. În 31 iulie la PAM Ocniţa pe parcursul unei ore au căzut 62 mm de precipitaţii.

Pe 11-12 iulie și în 15-16 iulie aproape pretutindeni s-au semnalat vijelii cu intensificări ale vîntului de pînă la 15-24 m/s. Izolat (SM Camenca, Fălești, Leova) viteza vîntului a atins valori stihinice – de pînă la 26-27 m/s.

Ploile cu oraje, grindina și vîntul puternic, care s-au semnalat pe parcursul lunii iulie, au cauzat vătămarea culturilor agricole, deteriorarea obiectelor economiei naționale, deconectarea localităților de la sursele de energie electrică.

Vremea caniculară şi foarte uscată, stabilită în luna iulie, a creat condiții nefavorabile pentru creşterea, dezvoltarea şi formarea recoltei la culturile agricole. Totodată, ploile căzute pe 30-31 iulie în o mare parte a teritoriului ţării au completat rezervele de umezeală productivă în straturile superioare ale solului şi parţial au îmbunătăţit condiţiile pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor agricole.

Condițiile pentru efectuarea lucrărilor de recoltare a culturilor de toamnă şi a celor cerealiere de primăvară au fost în fond favorabile.

La porumb în prima jumătate a lunii iulie s-a semnalat înflorirea panicului şi a ştiuletelui, în a doua jumătatecoacerea în lapte a boabelor. Către sfîrșitul lunii izolat în jumătatea de sud a republicii a început coacerea în ceară a boabelor. Înălţimea plantelor la sfîrşitul lunii în fond a constituit 165-190 cm, izolat – 115-155 cm.

La situaţia din 28 iulie a.c., rezervele de umezeală productivă pe terenurile cercetate cu semănături  de  porumb  au fost joase și în stratul de sol cu grosimea de 0,5 m au constituit 5-30 mm (10-55% din normă). În stratul de sol cu grosimea de 1 m pe 80%  din terenurile cu porumb rezervele de umezeală productivă au constituit 10-50 mm (10-45% din normă), izolat – 55-70 mm (70-95% din normă).

La floarea-soarelui în decursul lunii s-a semnalat înflorirea, către sfîrșitul lunii în o mare parte a teritoriului țării – maturitatea în ceară a seminţelor. Diametrul capitulului către sfîrșitul lunii a constituit 14-19 cm.

La situaţia din 28 iulie a.c., rezervele de umezeală productivă pe terenurile cercetate cu floarea-soarelui în stratul de sol cu grosimea de 1 m au fost joase și au constituit 5-60 mm (5-55% din normă)

La sfecla de zahăr a continuat îngroşarea rădăcinii principale.

În plantaţiile pomicole şi de nuc a continuat creşterea rodului, la piersic, prun şi soiurile timpurii de măr – coacerea şi colectarea recoltei. La viţă de vie a continuat creşterea boabelor, către sfîrşitul lunii la soiurile timpurii a început coacerea strugurilor.

La situaţia din 28 iulie a.c. rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale, în fond, au constituit 20-75 mm (20-65% din normă).

 

03.08.2012      Şeful  CMA  T.Mironova