DECEMBRIE  2012

 

În o mare parte a lunii decembrie pe teritoriul ţării s-a menţinut vreme mai rece decît de obicei, cu precipitaţii abundente.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai joasă faţă de valorile normei cu 2-4°C şi a constituit -2..-5°C, ceea ce se semnalează în medie o dată în 5-10 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat pînă la +14ºÑ (SM Comrat şi Ceadîr-Lunga).

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la -23ºC (SM Soroca, Rîbniţa şi Tiraspol), ceea ce în aceste raioane se semnalează în medie o dată în 10-15 ani.

 Precipitaţii în decursul lunii decembrie au căzut în general sub formă de zăpadă. Cantitatea lor a constituit 75-145 mm (2-4,5 norme lunare), ceea ce pe 85% din teritoriul ţării în luna decembrie s-a semnalat pentru prima dată în toata perioada de observaţii instrumentale. Deosebit   de   puternice   au  fost   ninsorile  căzute   pe  cea  mai   mare  parte  a  teritoriului  ţării  pe 13-14 decembrie şi 16-17 decembrie. Pe  16 decembrie izolat (PAM Glodeni, PH Chişinău, r. Bîc, PM Cărpineni) s-au înregistrat fenomene meteorologice stihinice – cantitatea de precipitaţii căzute sub formă de zăpadă în decursul a 12 ore şi mai puţin a fost de 24 mm.

Primul înveliş de zăpadă s-a stabilit izolat în raioanele de nord ale ţării pe 3-4 decembrie, grosimea lui pe platformele meteorologice nu a depăşit 3 cm. Pe 6-7 decembrie pe o mare parte a teritoriului ţării, iar în raioanele din sud – pe 11-12 decembrie s-a stabilit înveliş de zăpadă, care s-a menţinut pînă la sfîrşitul lunii. Grosimea lui maximă pe platformele meteorologice în decursul lunii a atins în   raioanele  de  nord  42-59 cm ( SM  Briceni,  Soroca şi  PAM  Edineţ ),  iar  în  restul  teritoriului – 10-33 cm.

În decursul lunii decembrie s-a semnalat ceaţă, viscol, depuneri de chiciură şi polei, intensificări ale vîntului de pînă la 22 m/s (SM Comrat). Pe drumuri s-a format gheţuş. În rezultatul transportării învelişului de zăpadă s-au format troiene pe drumuri, fapt care a creat condiţii extrem de nefavorabile pentru traficul rutier.

Scăderea temperaturii medii diurne a aerului la începutul lunii decembrie de pînă la +3°C şi mai jos a condus la întreruperea vegetaţiei la culturile de toamnă pe întreg teritoriul ţării, fiind în general cu 10 zile mai tîrziu faţă de termenele obişnuite.

La momentul întreruperii vegetaţiei (3-4 decembrie) pe 75% din teritoriul ţării la culturile de toamnă   s-a  semnalat  înfrăţirea, pe  25% – frunza a  treia. La plantele înfrăţite s-au format în medie 1-3 tulpini. Starea semănăturilor a fost preponderent bună, izolat în raioanele de nord – satisfăcătoate. 

Culturile de toamnă în majoritatea zilelor din luna decembrie s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

În decursul lunii pe o mare parte a teritoriului ţării solul nu a fost îngheţat, doar izolat adîncimea de îngheţ a lui a constituit 1-15 cm. 

Temperatura  minimă  a  solului  la  adîncimea  nodului de înfrăţire a culturilor de toamnă (3 cm) a scăzut pînă la -4..+1°C, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (-15°C).

Către sfîrşitul lunii decembrie  grosimea stratului de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă în o mare parte a teritoriului ţării a constituit  în general 10-39 cm, izolat, îndeosebi în raioanele de sud – 1-5 cm.

Plantaţiile multianuale în decursul lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ. Condiţiile meteorologice pentru iernatul culturilor de toamnă, pomicole şi viţei de vie au fost satisfăcătoare.