AUGUST 2012

 

În decursul lunii august pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme variată după regimul termic.

Temperatura medie a aerului pe parcursul lunii a depăşit valorile normei cu 2-3°C şi a constituit +20,5..+24,1°C, ceea ce se semnalează în medie o dată în 10 ani.

În cea mai mare parte a primei decade pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme anomal de caldă.Temperatura medie decadică a aerului a constituit în teritoriu +24,1..+27,5°C, fiind cu 4,1-5,6°C mai ridicată faţă de normă şi fiind observată în această decadă pe cea mai mare parte a teritoriului ţării pentru prima dată în toată perioada de observaţii instrumentale. Deosebit de caldă a fost vremea pe 7 august 2012, cînd s-a semnalat cea mai înaltă temperatură medie zilnică a aerului în luna august pentru întreaga perioadă de observaţii instrumentale – +32,2°C (SM Comrat), fiind cu 0,3°C mai ridicată faţă de valoarea maximală absolută a lunii (SM Făleşti, 2007).

La SM Făleşti pe 7 august s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură maximă a aerului pentru sezonul de vară în Republica Moldova în toată perioada de observaţii instrumentale – +42,4°C, fiind cu 1,9°C mai ridicată faţă de valoarea maximă absolută înregistrată anterior (+41,5°C, Camenca, în luna iulie 2007).

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la +7°C (SM Bălţi).

Numărul de zile cu temperatură maximă a aerului de +30°C şi mai ridicată a constituit în teritoriu 12-17 zile (norma fiind de 3-10 zile), de +35°C şi mai ridicată –  3-10 zile (norma fiind o zi) şi de +40°C şi mai ridicate – 1-2 zile.

În augustpe 70% din teritoriu s-a semnalat deficit de precipitaţii – cantitatea lor a constituit 15-40 mm (25-70% din norma lunară). În restul teritoriului, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării, au căzut  45-75 mm (85-165% din norma lunară).

Vremea în general caniculară şi foarte uscată, menţinută în majoritatea zilelor din luna august, a contribuit la menţinerea în continuare a secetei începute în luna iunie. Condiţiile meteorologice create au continuat să infuenţeze negativ asupra dezvoltării şi formării recoltei la culturile agricole, au contribuit la uscarea în continuare a straturilor superioare ale solului, ceea ce a făcut dificilă efectuarea lucrărilor de cîmp în scopul pregătirii solului pentru semănatul culturilor de toamnă. Cu toate acestea, asemenea condiţii au fost favorabile pentru coacerea culturilor pomicole şi acumularea zahărului la viţa de vie şi sfecla de zahăr. Ploile căzute la sfîrşitul lunii august, mai semnificative în raioanele de sud, au atenuat puţin influenţa secetei atmosferice, au completat rezervele de umezeală productivă în straturile superioare ale solului şi au îmbunătăţit condiţiile pentru pregătirea terenurilor pentru semănatul culturilor de toamnă, îndeosebi în raioanele de sud ale ţării. Însă, în majoritatea raioanelor de nord şi centrale, unde precipitaţiile au fost insuficiente, condiţiile pentru pregătirea terenurilor pentru semănatul culturilor de toamnă rămîn nefavorabile. 

La porumb la începutul lunii august s-a semnalat coacerea în lapte şi în ceară a boabelor, către sfîrşitul lunii – coacerea deplină a boabelor.

La floarea-soareluipe parcursul lunii august s-a semnalat în fond coacerea seminţelor. Către sfîrşitul lunii s-a atins maturitatea deplină a lor.

La sfecla de zahăr pe parcursul lunii a continuat creşterea rădăcinii principale. Însă în majoritatea zilelor, din cauza deficitului de umezeală productivă în sol, condiţiile au fost mai puţin favorabile pentru creşterea ei.

Pe parcursul lunii în plantaţiile pomicole şi de nuc a continuat creşterea şi coacerea rodului. La viţa de vie a continuatîn fond creştereaboabelorşicoacereastrugurilor.

La situaţia din 30 august a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit pe 70% din teritoriu în fond 20-60 mm (35-65% din normă), pe 30% din teritoriu – 65-75 mm (75-125% din normă).

Pe parcursul lunii gospodăriile din ţară au început colectarea culturilor pomicole şi strugurilor, către sfîrşitul ei au început recoltarea florii-soarelui şi porumbului.

La situaţia din 30 august a.c., pe 70% din teritoriul cercetat rezervele de umezeală productivă în stratul de sol arabil pe terenurile cu arătură de toamnă au fost foarte joase şi au constituit 1-11 mm (5-50% din normă). Izolat acestea au lipsit definitiv. Pe 30% din teritoriu, preponderent în raioanele din sudul ţării, rezervele de umezeală au constituit   15-30 mm (80-130% din normă).

Pe 65%  din teritoriu  rezervele  de  umezeală  productivă  în stratul de sol cu grosimea de 1 m au fost, de asemenea, joase şi au constituit 5-45 mm (5-55% din normă). În unele raioane din nordul ţării şi izolat în sud (35% din teritoriu) ele au constituit 70-100 mm (85-110% din normă).

 

03.09.2012     Şeful  CPA  T.Mironova