SEPTEMBRIE  2011

 

          În luna septembrie 2011 pe teritoriul republicii s-a menţinut vreme caldă şi cu deficit de precipitaţii.

          Temperatura medie a aerului pe parcursul lunii a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 1,9-3,4°C şi a constituit +16,8..+19,9°C, ceea ce se semnalează în această perioadă în medie o dată în 10-20 ani. Vreme foarte caldă s-a semnalat în intervalul13-15 septembrie, cînd temperatura medie zilnică a aerului a constituit în teritoriu +22..+26ºÑ,ceea ce în fond se semnalează în această perioadă în medie o dată în 25-30 ani.

          Temperatura  maximă  a  aerului  în  teritoriul  ţării  a urcat pînă la +34ºÑ (SM Tiraspol, Ştefan-Vodă, Ceadîr-Lunga), ceea ce se semnalează la aceste stații meteorologice în medie o dată în 10-15 ani. Numărul de zile cu temperaturi maxime ale aerului de ≥30°C a constituit pe teritoriul republicii 1-5 zile.

          Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la +2°C(SM Bălţata).

          În luna septembrie  pretutindeni s-a semnalat deficit semnificativ de precipitaţii.           Cantitatea lor pe 90% din teritoriu a constituit 5-17 mm (10-45% din normă), iar pe 10% din teritoriu – 20-30 mm (60-70% din normă). Cea  mai  mare  cantitate de precipitaţii a căzut în regiunea SM Comrat – 41 mm (117% din normă).

          Condiţiile agrometeorologice pe parcursul lunii septembrie au fost în fond favorabile pentru acumularea zahărului şi coacerea culturilor pomicole şi a strugurilor. Totodată, deficitul de precipitaţii a creat condiţii mai puţin favorabile pentru creşterea rădăcinii principale şi acumularea zahărului la sfecla de zahăr. Din cauza rezervelor de umezeală productivă în sol foarte scăzute, care au fost observate pe o mare parte a teritoriului ţării, au fost create condiţii nefavorabile pentru efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor şisemănatu lculturilor cerealiere de toamnă în termeni optimi. Unele gospodării au început semănatul grîului de toamnă.

          La situaţia din 28 septembrie a.c., pe terenurile destinate pentru semănatul culturilor de toamnă, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe 90% din teritoriu au fost foarte scăzute şi au constituit 1-7 mm (5-25% din normă),izolat rezervele de umezeală productivă în sol au lipsit. În stratul de sol cu grosimea de 1 m pe 70% din teritoriu rezervele de umezeală productivă în sol au constituit 10-50 mm (15-45% din normă), în restul teritoriului (30%) – 60-95 mm (65-75% din normă).

          La porumb la începutul lunii septembrie s-a semnalat coacerea deplină, la floarea-soarelui – maturitatea roadei. Pe parcursul lunii gospodările agricole au recoltat floarea-soarelui, porumbul şi culturile legumicole. În a doua jumătate a lunii în raioanele din nordul republicii început recoltarea sfeclei de zahăr.

          În luna septembrie a continuat coacerea merelor, prunelor, nucilorşi a strugurilor. Gospodăriile agricole au efectuat strîngerea roadei culturilor pomicole şi a soiurilor de struguri cu o coacere mijlocie.

          Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m peterenurile cu culturi multianuale (80% din teritoriu) au constituit 15-45 mm (20-45% din normă), pe 20% din teritoriu – 60-90 mm (70-95% din normă).

 

05.10.2011      Şeful  CMA  T.Mironova