OCTOMBRIE

 

În luna octombrie 2010 pe teritoriul republicii s-a semnalat vreme mai rece ca de obicei şi cu  precipitaţii.

Temperatura medie a aerului pe parcursul lunii a fost mai scăzută faţă de valorile normei cu 2,0-2,5°Ñ şi a constituit 6,0-8,5°Ñ căldură, ceea ce se semnalează în medie o dată în 10-15 ani (an-analog 1979).

Temperatura maximă a aerului în teritoriul republicii a urcat pînă la 19°Ñ căldură (SM Tiraspol, Ştefan-Vodă, Ceadîr-Lunga), iar cea minimă a scăzut pînă la Ñ frig (SM  Bălţi).

Temperatura minimă la suprafaţa solului a scăzut pînă la 7°C frig (SM Camenca), iar la înălţimea de 2 cm de la sol pînă la 9°C frig (SM Camenca, Comrat).

Pe 3 octombrie (SM Bălţi) s-au semnalat primele îngheţuri în aer (cu intensitatea de            1ºÑ frig) şi la suprafaţa solului (cu intensitatea de 2ºÑ frig). În perioada menţionată îngheţurile în aer s-au înregistrat cu 9 zile mai devreme, iar la suprafaţa solului cu 2 zile mai tîrziu, faţă de termenii obişnuiţi. Cele mai intensive îngheţuri s-au semnalat pe 6 octombrie: în aer pînă la 3ºÑ frig (SM Soroca), iar la suprafaţa solului pînă la 4ºÑ frig (SM Rîbniţa), la înălţimea de 2 cm de la sol pînă la 6°C frig (SM Rîbniţa), ceea ce se semnalează în medie o dată în 10 ani.

Sfîrşitul perioadei cu vegetaţie activă a culturilor agricole (trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoare de 10°C în direcţia scăderii ei) s-a semnalat pe teritoriul ţării în întervalul 1-4 octombrie, fiind cu 7-17 zile mai devreme faţă de termenii obişnuiţi.

Suma precipitaţiilor căzute pe parcursul lunii octombrie în jumătatea de nord a republicii a constituit 30-70 mm (100-170% din normă). Cantitatea precipitaţiilor căzute în jumătatea de sud a ţării a alcătuit în fond 75-85 mm (2-3 norme lunare), ceea ce se semnalează în medie o dată în 10-20 ani.

Condiţiile meteorologice în o mare parte a lunii octombrie au fost satisfăcătoare pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor de toamnă, finisarea recoltăriii culturilor agricole tîrzii, deasemenea pentru efectuarea semănatului culturilor de toamnă.

În semănăturile cu grîu de toamnă pe parcursul lunii s-a semnalat fazele: încolţirea seminţelor, răsărirea şi apariţia frunzei  a treia. Către sfîrşitul lunii la semănăturile timpurii s-a semnalat înfrăţirea. Dezvoltarea culturilor de toamnă în anul curent are loc în fond cu întîrziere de o lună faţă de termenii obişnuiţi, din cauza semănatului în termeni tardivi. Pentru culturile de toamnă semănate în termeni tîrzii există riscul ca ele vor intra în iarna insuficient de dezvoltate şi este posibilă distrugerea lor de către temperaturile joase din perioada de iarnă.

La situaţia din 28 octombrie a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu culturi de toamnă au constituit 20-55 mm  (95-275% din normă), în stratul de sol cu grosimea de 1 m – 85-185 mm (95-200% din normă).

În plantaţiile pomicole şi viţă de vie în jumătatea a doua a lunii octombrie  s-a semnalat căderea în masă a frunzelor, în limitele de timp apropiate de cele obişnuite. Condiţiile de maturizare ale lemnului la plantaţiile pomicole şi viţă de vie au fost favorabile.

La situaţia din 28 octombrie a.c. rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit 70-145 mm (85-160% din normă).

 

           

04.11.2009                                             Şeful  CPA  T.Mironova