IUNIE  2010

  

             În decursul lunii iunie pe teritoriul republicii s-a semnalat în fond vreme caldă şi cu precipitaţii abundente.

             Temperatura medie a aerului pe parcursul lunii a fost mai înaltă faţă de valorile normei cu 1,0-1,5°C şi a constituit 19,5-22,0°Ñ căldură.

             Temperatura  maximă  a  aerului  în  teritoriul  republicii  a  urcat  pînă l a 36°Ñ căldură (SM  Dubasari, Tiraspol), iar cea minimă a scăzut pînă la 7°Ñ căldură ( SM Camenca, Bălţi, Bravicea).

            Pe parcursul lunii trecute precipitaţiile au căzut neuniform. Cea mai mare cantitate de precipitaţii a căzut în a doua jumătate a lunii.      

            Suma precipitaţiilor pe parcursul lunii în o mare parte a teritoriului republicii a constituit  100-220 mm (150-270% din norma lunară), ce se semnalează în medie o dată în 10-20 de ani. Izolat, îndeosebi în jumătatea de sud  a republicii, au căzut 60-90 mm (90-140% din norma lunară). Cea mai mare cantitate de precipitaţii pe parcursul lunii iunie a căzut la PAM Edineţ – 246 mm (319% din norma lunară), ce se semnalează în această localitate pentru prima dată din toată perioada de observaţii instrumentale.

            Pe 29 iunie în regiunea PM Cărpineni a căzut cea mai mare cantitate zilnică de precipitaţii – 109 mm, ceea ce la postul menţionat s-a semnalat pentru a doua oară din toată perioada de observaţii instrumentale. Astfel, precipitaţii abundente s-au semnalat: pe 23 iunie în zona SM Făleşti timp de 11 ore au căzut 50 mm de precipitaţii; pe 28-29 iunie suma precipitaţiilor căzute la PAM Edineţ timp de 2 ore a constituit 67 mm, la PAM Rîşcani timp de 2 ore – 64 mm, la PH Trinca timp de o oră – 46 mm, la PH Bălăsineşti timp de o oră – 32 mm. Aşa fenomene hidrometeorologice stihinice se semnalează pe teritoriul republicii anual.

            Ploile puternice şi foarte puternice, izolat cu grindină, au cauzat pagube materiale semnificative: inundarea caselor de locuit; obiectelor gospodăriilor agricole; deconectarea energiei electrice; deteriorarea terenurilor agricole.

            Pe parcursul lunii iunie în teritoriul republicii s-au semnalat oraje şi intensificări ale vîntului cu aspect de vijelie de pînă la 18 m/s (SM Comrat, Cahul), izolat a căzut grindină (SM Briceni, Comrat, PAM Drochia, Teleneşti).

            Vremea ploioasă şi umiditatea relativ înaltă a aerului (80% şi mai mult) în a doua jumătate a lunii iunie au creat condiţii mai puţin favorabile pentru coacerea culturilor de toamnă şi pomicole, de asemenea, au contribuit la dezvoltarea bolilor în plantaţiile agricole. În acelaşi timp aceste condiţii meteorologice au fost în fond favorabile  pentru creşterea şi dezvoltarea porumbului, florii soarelui şi plantelor furajere.

            La culturile cerealiere de toamnă în prima jumătate a lunii iunie pe o mare parte a teritoriului ţării s-a semnalat coacerea în lapte, iar în a doua jumătate - coacerea în ceară a boabelor, izolat către sfîrşitul lunii - coacerea deplină. La culturile cerealiere de primăvară către sfîrşitul lunii s-a semnalat în fond coacerea în ceară, izolat a continuat coacerea în lapte a boabelor. Starea culturilor  cerealiere de toamnă şi primăvară preponderent a fost bună.

            La situaţia din 28 iunie a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea  de  un  metru  pe  terenurile cu  culturi de  toamnă  au  constituit  95 - 210 mm (140-250 % din normă).

            La porumb pe parcursul lunii a continuat formarea frunzelor, către sfîrşitul lunii s-a semnalat formarea frunzelor a 13-17, izolat la soiurile timpurii – formarea paniculului. Înălţimea plantelor pe 30 iunie a constituit în fond 100-190 cm, izolat pe terenurile cu semănături tîrzii – 70-90 cm. Starea culturilor în fond este bună.

            La situaţia din 28 iunie a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea    de    0,5 m    pe    terenurile   cu    semănături    de    porumb    au   constituit    70-115 mm  (110-175% din normă), în stratul  de sol cu grosimea de un metru – 130-210 mm (100-155% din normă).

            La floarea soarelui în a doua jumătate a lunii iunie s-a semnalat formarea inflorescenţelor (capitulului), către sfîrşitul lunii izolat a început înflorirea. Înălţimea plantelor în 30 iunie s-a egalat cu 95-165 cm, izolat – 60-85 cm. Starea semănăturilor este bună.

            La situaţia din 28 iunie a.c., rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu floarea soarelui  în  stratul  de  sol  cu  grosimea   de 0,5 m  au  constituit,  în  fond,  75-120  mm (125-285% din normă), în stratul de sol cu grosimea de un metru – 145-205 mm (115-210% din normă).

            La culturile pomicole a continuat în fond creşterea rodului, la vişin, cireş şi soiurile timpurii de piersic şi cais – coacerea fructelor şi colectarea recoltei. La viţa de vie continuă creşterea boabelor.

            La situaţia din 28 iunie a.c. rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de un metru pe terenurile cu culturi multianuale au constituit în fond 100-220 mm (105-175% din normă).

  

06.07.2010    Şeful  CPA  T.Mironova