AUGUST 2010

 

            În decursul lunii august pe teritoriul republicii s-a semnalat vreme caniculară şi cu deficit de precipitaţii.

            Temperatura medie a aerului pe parcursul lunii a fost cu 3,5-4,5°C mai ridicată faţă de valorile  normei  şi  a  constituit  22,5-25,5°Ñ  căldură,  ce se  semnalează  în  medie  o  dată  în 20-30 ani.

            Temperatura  maximă  a  aerului  în  teritoriul  republicii  a urcat  pînă  la 39°Ñ căldură (SM Tiraspol), iar cea minimă a scăzut pînă la 7°Ñ căldură (SM Soroca şi Bălţi).

            Numărul de zile cu temperaturi maxime a aerului de 35°Ñ şi mai ridicată a atins în decursul lunii august pe teritoriul republicii pînă la 15 zile (SM Tiraspol), ce se semnalează în această lună pentru prima dată în toată perioada de observaţii instrumentale. Numărul de zile cu umiditate relativă a  aerului  de 30% şi mai puţin a variat pe teritoriul republicii de la 5 zile (SM Briceni) pînă la 11 zile (SM Tiraspol), norma lunară fiind de 1-5 zile. Ani analogi după regimul termic al aerului sunt 1946 şi 1992.

            Suma precipitaţiilor căzute în decursul lunii august pe teritoriul republicii a constituit  în fond 10-40 mm (25-75% din norma lunară), izolat –  50-85 mm (90-180 % din norma lunară).

            Pe parcursul lunii august s-au semnalat fenomene hidrometeorologice stihinice sub formă de ploi torenţiale. Pe 4 august în zona PM Cărpineni, timp de o oră şi 20 min, au căzut 56 mm de precipitaţii, la 31 august în zona SM Leova, timp de o oră au căzut 36 mm de precipitaţii. Aşa ploi torenţiale pot fi înregistrate pe teritoriul republicii anual.

            Pe parcursul lunii menţionate pe teritoriul republicii s-au semnalat oraje, ceaţă, grindină, intensificări ale vîntului cu aspect de vijelie de pînă la 18 m/s (SM Bălţi şi Codrii), care au cauzat  prejudicii economiei naţionale.

            Vremea călduroasă şi uscată menţinută în mare parte a lunii august a contribuit la uscarea  straturilor superioare ale solului, făcînd dificilă efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor pentru semănatul culturilor de toamnă. Însă aceste condiţii meteorologice au fost în fond favorabile pentru acumularea zahărului în struguri şi sfecla de zahăr, de asemenea, pentru recoltarea roadei.

            La porumb pe parcursul lunii s-a semnalat coacerea în lapte şi în ceară, iar către sfîrşitul lunii – coacerea deplină (cu 10-20 zile mai devreme de termenii obişnuiţi).

            La floarea-soarelui pe parcursul lunii august s-a semnalat coacerea seminţelor. Către sfîrşitul lunii izolat a fost atinsă maturitatea deplină.

La situaţia din 28 august a.c., rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu                 floarea-soarelui în stratul de sol cu grosimea de 1 m au constituit în fond 25-65 mm (30-60% din normă), izolat – 80-105 mm (75-155% din normă).

            La sfecla de zahăr pe parcursul lunii a continuat  îngroşarea rădăcinii principale.

            La situaţia din 28 august a.c., rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu sfeclă de zahăr în stratul de sol cu grosimea de 1 m au constituit 25-50 mm (40-65% din normă), izolat – 80-85 mm (125-130% din normă).

            La culturile pomicole în decursul lunii august a continuat creşterea rodului, la piersic, prun şi soiurile timpurii de măr – coacerea fructelor şi colectarea roadei. La viţa de vie în fond a continuat creşterea boabelor, la soiurile de masă – coacerea şi recoltarea strugurilor.

            La situaţia din 28 august a.c. rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m  pe  terenurile   cu  culturi   multianuale    au  constituit  în   fond  25-65 mm  (30-70% din normă), izolat – 75-95 mm (85-110% din normă).

            Starea culturilor prăşitoare şi multianuale în fond este bună, izolat – satisfăcătoare.

            Ploile care au căzut la sfîrşitul lunii august au completat rezervele de umezeală productivă în sol.

 

03.09.2010                                                           Şeful  CPA  T.Mironova