SEPTEMBRIE

 

            Pe parcursul lunii septembrie pe teritoriul republicii s-a menţinut vreme caldă şi cu deficit de precipitaţii.

            Temperatura medie a aerului pe parcursul lunii a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 1,5-3,0°C şi a constituit 17,0-18,5°C căldură.

            Temperatura maximă  a aerului  pe  teritoriul  republicii  a atins  valoarea  de 34°C (SM Dubăsari, Bălţata – 5 septembrie), iar cea minimă a scăzut pînă la 2°C căldură (SM Bălţi – 20 septembrie), la înălţimea de 2 cm de la suprafaţa solului pînă la 0°C (SM Camenca)

            Suma precipitaţiilor în  jumătatea  de  nord  a ţării a  constituit  în fond 1-25 mm (2-40% din normă), în jumătatea de sud – 30-58 mm (60-135% din normă).

            Condiţiile meteorologice în majoritatea zilelor din luna septembrie au fost în fond favorabile pentru acumularea zahărului la struguri, sfeclei de zahăr, cît şi pentru recoltarea culturilor agricole. Regimul termic înalt şi lipsa precipitaţiilor în o mare parte a lunii septembrie a contribuit la uscarea straturilor superioare ale solului, reducerea rezervelor de umezeală productivă, au înrăutăţit condiţiile pentru efectuarea semănătului culturilor de toamna.         

            La situaţia din 28 septembrie, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu culturi de toamnă şi cele destinate  pentru semănatul lor, în o mare parte a teritoriului republicii au fost insuficiente şi au constituit 5-10 mm (15-45% din normă), izolat în jumătatea de nord a republicii, unde s-a semnalat dificit mare de precipitaţii, umiditatea productivă în stratul arabil al solului a lipsit.

            Rezevele de umezeală productivă în startul de sol cu grosimea de un metru în  plantaţiile  multianuale  au constituit, în fond, 30-85 mm (40-85% din normă), izolat – 5-20 mm (5-15% din normă).

 

06.10.2009           Şeful  CPA  T.Mironova