APRILIE

 

            În decursul lunii aprilie pe teritoriul republicii s-a menţinut vreme predominant caldă.

            Temperatura  medie   lunară a  aerului  a  fost  mai  ridicată  faţă de normă cu 1,0-2,5°C şi a constituit 11,0-12,5°C căldură, ceea ce pe teritoriul republicii se semnalează în medie o dată în 5 ani.

            Temperatura maximă a aerului pe teritoriul republicii a atins valoarea de 26°C căldură (SM Soroca, Bravicea).

            Cele mai intensive îngheţuri s-au semnalat în 22-23 aprilie. Pe o mare parte a teritoriului republicii s-au înregistrat îngheţuri în aer cu intensitatea de 1-2°C frig, ceea ce în această perioadă se semnalează în medie o dată în 5-10 ani, izolat–3-4°C frig (SM Bălţi, Rîbniţa, Bălţata, Tiraspol), ceea ce în această perioadă se semnalează în medie o dată în 20-30 ani. De asemenea, s-au semnalat îngheţuri la suprafaţa solului cu intensitatea de 2-5°C frig, iar la înălţimea de 2 cm –1-9°C frig.

            Suma precipitaţiilor căzute în luna aprilie pe teritoriu a constituit 1-18 mm (5-45% din norma).

            Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin 10°C, ce condiţionează începutul vegetaţiei active a culturilor agricole, pe teritoriul republicii a avut loc în 2-4 aprilie, fiind cu 2-3 săptămîni mai devreme ca de obicei.

            În o mare parte a lunii aprilie condiţiile meteorologice au fost satisfăcătoare pentru creşterea, dezvoltarea  şi  efectuarea .semănatului culturilor  agricole. 

            Spre sfîrşitul primei decade a lunii aprilie la grîul de toamnă s-a semnalat faza formării în masă a paiului, fiind cu 1-2 săptămîni mai timpuriu faţă de termenii medii multianuali. La culturile cerealiere de primăvară către sfîrşitul lunii s-a semnalat faza formării frunzei a treia (în termeni apropiaţi faţă de cei obişnuiţi). Starea semănăturilor în fond a fost bună, izolat satisfăcătoare.

            La situaţia din 28 aprilie a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu culturi de toamnă în o mare parte a teritoriului republicii au constituit 10-20 mm (40-70 % din normă), izolat – 23-30 mm (75-110 % din normă), în stratul de sol cu grosimea de un metru în fond – 95-170 mm (70-110 % din normă), izolat în raioanele de nord ale ţării – 70-75 mm   (55-65 % din normă).

            La semănăturile de floarea soarelui şi sfeclă de zahăr către sfîrţitul lunii s-a semnalat răsărirea, în semănăturile timpurii de porumb – încolţirea seminţelor, la mazăre – formarea primei frunze adevărate.

            La situaţia din 28 aprilie a.c. rezervele de umezeală productivă în stratul arabil  al  solului  pe  terenurile  cu  floarea  soarelui  au  constituit   în fond 25-35 mm (75-110% din normă), izolat - 11-15 mm (30-60% din normă), în stratul de sol cu grosimea de un metru în fond – 95-175 mm (70-115 % din normă).      

            Către sfîrşitul lunii aprilie la culturile pomicole (persic, vişin, cireş şi prun) s-a semnalat creşterea fructelor, la măr şi păr a continuat desfacerea mugurilor, izolat – înflorirea. La viţa de vie a continuat desfacerea ochiurilor şi apariţia primelor frunze. La nuc s-a semnalat înflorirea.

            La situaţia din 28 aprilie a.c. rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu  culturi  multianuale  în  stratul  de  sol  cu   grosimea  de  un  metru  au constituit 110-155 mm (80-110% din normă). 

 

05.05.2009           Şeful  CPA  T.Mironova