MAI

 

         Pe parcursul lunii mai 2008 a.c,. pe teritoriul republicii s-a menţinut vreme moderat caldă, cu precipitaţii.

         Temperatura medie lunară a aerului pe teritoriul republicii a fost în jurul valorilor normei  şi a constituit 14,5-16,0°C căldură.

       Temperatura maximă a aerului pe teritoriul republicii a atins valoarea de 29°C căldură   (SM Bălţi, Făleşti, Bravicea, Tiraspol, Leova).

        Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la 3°C căldură (SM Soroca, Camenca, Rîbniţa, Balţata). Pe 8 mai, izolat în jumătatea de sud a republicii, s-au semnalat îngheţuri la înălţimea de 2 cm de la sol cu intensitatea de 1°C frig (SM Comrat).

         Pe 16 mai a avut loc trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin 15°C, determinînd începutul verii meteorologice pe teritoriul republicii, ceea ce în raioanele de nord ale republicii  este aproape de termenii obişnuiţi, iar în raioanele de sud şi centrale – cu o săptămînă mai tîrziu, ca de obicei.

        Pe parcursul lunii  mai precipitaţii au căzut preponderent în prima şi a treia decadă, în fond  cu caracter de averse.

         Suma precipitaţiilor pe parcursul lunii mai pe o mare parte a teritoriului republicii a constituit, în fond, 45-90 mm (85-160% din norma lunară), izolat – 30-35 mm (55-70 % din norma lunară). Cea mai mare cantitate de precipitaţii a căzut în PAM Nisporeni – 102 mm (196% din norma lunară).

         Ploile căzute izolat au fost însoţite de grindină cu diametrul de 20 mm (Tvardiţa) şi intensificările vîntului de pînă la 20 m/s (SM Făleşti, Ştefan-Vodă). Averse de ploaie deosebit de intensive au avut loc pe 23 mai la SM Bălţata: în decurs de o oră au căzut 52 mm precipitaţii, în 24 de ore - 54 mm, ceea ce a depăşit maxima zilnică în luna mai pentru această staţie pentru toată perioada de observaţii instrumentale. Ploile căzute însoţite de grindină au cauzat pagube unor gospodării agricole ale republicii.

          În o mare parte a lunii mai condiţiile meteorologice au fost în fond satisfăcătoare pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor cerealiere de toamnă şi primăvară, plantaţiilor multianuale, de asemenea, pentru finisarea semănatului culturilor prăşitoare.

           Către sfîrşitul lunii mai pe o mare parte a teritoriului republicii la culturile de toamnă s-a semnalat înflorirea (cu o săptămînă mai devreme faţă de termenii obişnuiţi), la semănăturile mai tîrzii a continuat înspicarea. La culturile cerealiere de primăvară s-a semnalat înspicarea. Starea culturilor cerealiere este bună.

           La situaţia din 28 mai a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de un metru  pe terenurile cu culturi de toamnă au constituit, în fond, 85-170 mm (90-160 % din normă).

          La porumb a început formarea formarea masei vegetale, către sfîrşitul lunii s-a finisat formarea frunzei a treia şi a cincea. La floarea soarelui a continuat faza formării perechei a doua de frunze adevărate. Starea culturilor este predominant bună.

          Rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile  cu porumb au constituit, în fond, 25-40 mm (80-135 % din normă), izolat – 15-20 mm  (50-70% din normă), în stratul de sol cu grosimea de un metru, în fond – 105-180 mm (90-125 % din normă).

         Rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu floarea soarelui au constituit, în fond, 25-40 mm (75-120 % din normă), izolat – 15-20 mm  (60-70 % din normă), în stratul de sol cu grosimea de un metru, în fond, – 95-175 mm (80-115 % din normă).

         La sfecla de zahăr a început îngroşarea rădăcinii principale. Starea plantelor este  bună.

         La situaţia din 28 mai a.c, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu  sfecla de zahăr au constituit, în fond, 20-40 mm (60-115 % din normă), în stratul de sol cu grosimea de un metru 100-175 mm (70-115 % din normă).

        La culturile pomicole a continuat creşterea fructelor, la viţa de vie a început înflorirea (cu 1-2 săptămîni mai devreme faţă de termenii obişnuiţi). Starea plantaţiilor multianuale este satisfăcătoare.

         Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de un metru în plantaţiile multianuale  au constituit, în fond, 85-160 mm (85-120 % din normă).

 

                             04.06.2008                   Şeful  CPA  T.Mironova