DECEMBRIE  2008

  

          În luna decembrie 2008 pe teritoriul republicii s-a semnalat în fond vreme mai caldă ca de obicei, cu precipitaţii.

          Temperatura medie a aerului pe parcursul lunii a fost cu 1,5-3,0°C mai ridicată faţă de normă şi a constituit 0,6-2,8°C căldură.

          Pe parcursul primei decade a lunii decembrie pe teritoriul republicii s-a semnalat vreme anomal caldă. Temperatura medie decadică a aerului în teritoriu a oscilat între 5,3°C (Briceni) şi 8,1°C căldură (Tiraspol), fiind cu 6,3-7,6°C mai ridicată faţă de normă, ceea ce pe o mare parte a teritoriului republicii s-a semnalat prima dată pentru întreaga perioadă de observaţii.

          În zilele de 4-5 decembrie s-a semnalat regim termic neobişnuit de înalt. Temperatura medie zilnică a aerului în aceste zile a atins valoarea de 11,0-13,6°C căldură, ceea ce în luna decembrie se semnalează prima dată pentru întreaga perioadă de observaţii instrumentale.        

          Temperatura maximală a aerului pe parcursul decadei a urcat în teritoriu pînă la 18,9°C căldură (Ceadîr Lunga, 5 decembrie), fiind mai înaltă faţă de maxima absolută cu 0,3°C, înregistrată în această lună pentru tot teritoriul ţării. Temperatura minimală a aerului a scăzut pînă la 16°C frig (SM Camenca, Bravicea).

          Începutul iernii (stabilirea perioadei cu temperaturi medii zilnice a aerului mai jos de 0°C) în acest an  s-a semnalat în 24-25 decembrie, fiind cu 3-4 săptămîni mai tîrziu faţă de termenii obişnuiţi.

  Suma precipitaţiilor căzute în decursul lunii decembrie a constituit 35-85 mm  (1,0-2,5 norme lunare).

          Stratul de zăpadă s-a stabilit aproape pe tot teritoriul ţării în 24-25  decembrie, grosimea lui pe terenurile cu culturi de toamnă către sfîrşitul lunii pe o mare parte a teritoriului republicii a constituit între 1 şi 10 cm.

          Vremea anomal caldă în prima decadă a lunii decembrie a contribuit la vegetaţia  culturilor de toamnă. S-a semnalat creşterea slabă a plantelor în lungime (1-2 cm) şi la situaţia din 10 decembrie, înălţimea culturilor de toamnă a constituit în fond 10-25 cm. La plantele înfrăţite s-au format în fond 1–2 tulpini. Starea semănăturilor a fost preponderent satisfăcătoare.

          Scăderea temperaturii medii zilnice a aerului pe 13 decembrie pînă la 3°C căldură şi mai jos  a provocat întreruperea vegetaţiei culturilor de toamnă.

          Plantaţiile multianuale pe parcursul lunii decembrie s-au aflat în fond în stare de repaus vegetativ.

          Temperatura minimă a solului la adîncimea nodului de înfrăţire (3 cm) a culturilor de toamnă pe parcursul lunii a scăzut pînă la 1-4°C frig, fiind cu mult mai ridicată faţă de valorile critice (15°C frig).

          Condiţiile meteorologice pentru iernarea culturilor de toamnă şi a plantaţiilor multianuale în luna decembrie au fost satisfăcătoare.

  

12.01.2009                   Şeful  CPA  T.Mironova