.

 NOIEMBRIE

  

           

În cea mai mare parte a lunii noiembrie pe teritoriul republicii s-a menţinut vreme mai rece ca de obicei, cu precipitaţii.

           Temperatura medie lunară a aerului, în teritoriul republicii a fost sub valorile normei cu  0,7 - 1,4°C  şi a constituit 1,0°C - 3,7°C căldură.

            Temperatura maximă a aerului în teritoriul republicii a atins valoarea de 13°C căldură  (SM Tiraspol). Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la 9°C frig (SM Bălţi).

          Precipitaţii pe parcursul lunii noiembrie au căzut pe întreg teritoriul ţării predominant în prima jumătate a ei sub formă de ploaie, iar în unele zile sub formă de ninsoare şi lapoviţă. Suma lor pe o mare parte a teritoriului republicii a constituit 30-50 mm (1-2 norme lunare).

           Primul înveliş de zăpadă s-a înregistrat în intervalul 1115 noiembrie în raioanele de sud ale republicii. Grosimea lui a atins 1-12 ñm.

         În data de 5 noiembrie s-a întrerupt vegetaţia culturilor multianuale. Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de 5°C în direcţia scăderii ei s-a semnalat  în 5 noiembrie, ceea ce în raioanele centrale şi de sud ale republicii este cu 5-10 zile mai devreme faţă de termenii obişnuiţi, iar în raioanele de nord – în termeni apropiaţi de cei obişnuiţi.

          Din cauza regimului termic scăzut în luna noiembrie, încetarea vegetaţiei culturilor de toamnă (temperatura medie zilnică a aerului a constituit 3°C şi mai joasă) în jumătatea de nord a republicii s-a înregistrat în data de 5 noiembrie, în majoritatea raioanelor din centrul şi sudul   ţării – 17 noiembrie. În unele zile din decada a treia a lunii noiembrie, îndeosebi în jumătatea de sud a republicii culturile de toamnă au vegetat slab. 

     În rezultatul monitoringului agrometeorologic efectuat de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, s-a stabilit că, la momentul întreruperii vegetaţiei (5-17 noiembrie) pe 75% din suprafeţele cu grîu de toamnă s-a înregistrat fazele formarea frunzei a treia – înfrăţirea, pe suprafeţele semănate în termeni tîrzii s-a semnalat încolţirea seminţelor – răsărirea. Dezvoltarea culturilor de toamnă a avut loc cu întîrziere de 2-3 săptămîni faţă de termenii obişnuiţi.

           Numărul de plante în semănăturile cu grîu de toamnă înfrăţit a constituit, în fond,  360-700 pe 1m2. Înălţimea plantelor către sfîrşitul perioadei a variat de la 10 pînă la 30 cm în dependenţă de faza de dezvoltare. Starea semănăturilor este îndeosebi bună.

           La situaţia din 18 noiembrie a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu culturi de toamnă au fost bune şi au constituit, în fond, 35-50mm   (150-240% din normă), izolat în raioanele centrale şi de sud ale republicii ele au constituit   20-30mm (120-140% din normă), în stratul de sol de un metru, corespunzător – 120-205 mm (140-240 % din normă) şi 75-110 mm (90-120 % din normă).

          Pe parcursul lunii temperatura minimă a solului la adîncimea nodului de înfrăţire la culturile de toamnă (3 cm) a scăzut pînă la 0-5°C frig, fiind mult mai ridicată faţă de valoarea critică (15°C frig).

 

 

05.12.2007         Şeful  CPA  T.Mironova