.

                                                     

                                           FEBRUARIE  - 2007

 

     

Primele două decade a lunii februarie au fost cu vreme caldă, dar a treia decadă datorită pătrunderii din nord a aerului arctic rece, în intervalul 22-25 februarie vremea s-a răcit brusc.

           Totodată, temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de normă  cu 1,5-2,5°C şi a constituit 1,5°C frig – 1,5°C căldură.

Temperatura maximă a aerului în luna februarie pe teritoriul republicii a urcat pînă la 14-17°C căldură.

Temperatura minimă a aerului pe o mare parte a teritoriului a scăzut, în fond, pînă la 14-18°C frig, izolat – pînă la 20-24ºC frig.

          Precipitaţiile pe parcursul lunii au căzut îndeosebi sub formă de zăpadă şi lapoviţă. Suma lor pe o mare parte a teritoriului republicii a constituit 30-50 mm, sau 110-150% din normă, în raioanele extreme de sud – 20-25 mm (65-80% din normă). Cele mai multe precipitaţii au căzut în raioanele centrale ale republicii, la Staţia meteorologică Chişinău şi la posturile agrometeorologice Rezina şi Cimişlia a căzut cantitatea de 55-65 mm (circa 2 norme lunare).

            În 23 februarie pe întreg teritoriul republicii s-a stabilit învelişul de zăpadă. Grosimea medie a stratului de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă a oscilat, în fond, între 5 şi 20 cm.

            În prima jumătate a lunii februarie culturile de toamnă au vegetat slab. În rezultatul scăderii temperaturii medii zilnice a aerului  pînă la 3°C şi mai jos, în 16 februarie vegetaţia culturilor de toamnă s-a întrerupt. Pe parcursul lunii februarie culturile pomicole şi viţa de vie s-au aflat în stare  de repaus vegetativ.

           Scăderea temperaturii aerului din perioada 24-25 februarie şi prezenţa învelişului de zăpadă cu grosimea de 5-20 cm n-a provocat vătămări la culturile de toamnă. Aceste temperaturi joase au fost suportate fără urmări negative şi de către culturile multianuale. În timpul intensificării treptate şi lente a frigului, soiurile tehnice rezistente de viţă de vie (Riesling, Sauvignon, Traminer, Chardonnay, Moldova etc.) pot suporta temperaturi de pînă la 25-27°C frig, iar cele mai puţin rezistente (preponderent soiurile de masă) – pînă la 20-23°C frig

          Temperatura minimă a solului la adîncimea  (3 cm) a nodului de înfrăţire, pe terenurile cu culturi de toamnă a scăzut pînă la 1-6°C frig, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (15°C frig ).

În rezultatul evaluării preventive a iernării culturilor de toamnă, a celor pomicole şi a viţei de vie, se aşteaptă, ca iernarea culturilor de toamnă să fie satisfăcătoare, vătămarea viţei de vie nu va depăşi valorile obişnuite (de 10-20%), iar vătămarea mugurilor culturilor pomicole va constitui doar 5-10%.

Este necesar de menţionat că, iarna 2006 – 2007 în Republica Moldova a fost cea mai caldă pentru toată perioada de observaţii instrumentale. Temperatura medie a aerului în iarna curentă a constituit în teritoriu între 0,9 -2,8 °C căldură, fiind mai ridicată faţă de normă cu 4,1 - 4,6°C.                                                                                                      

 

                                                                Şeful   CPA  T. Mironova