DECEMBRIE  2007

 

           

În luna decembrie 2007 pe teritoriul Moldovei s-a menţinut în fond vreme cu regim termic obişnuit şi cu precipitaţii peste normă.

Temperatura medie lunară a aerului a fost în limita normei climatice şi a constituit în teritoriu de la 0,5°C căldură pînă la 1,5°C frig.

Temperatura maximă a aerului pe teritoriul republicii a atins valoarea de 11°C căldură (SM Tiraspol, Ceadîr-Lunga), iar cea minimă a scăzut pînă la 12°C frig (SM Briceni).

Începutul iernii (trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin 0°C în direcţia scăderii ei) în acest an s-a semnalat în 12-13 decembrie, ceea ce în raioanele de nord ale republicii este cu 2 săptămîni mai tîrziu faţă de termenii obişnuiţi, iar în raioanele centrale şi sudice – în termeni apropiaţi de cei obişnuiţi.

Suma precipitaţiilor pe parcursul lunii decembrie în raioanele centrale şi de sud ale republicii a constituit în fond 35-85 mm, sau 110-225 % din normă, în raioanele de nord –            15-30 mm, sau 50-90 % din normă.

Învelişul de zăpadă pe data de 11 decembrie s-a înregistrat aproape pretutindeni. Grosimea stratului de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă către sfîrşitul lunii pe teritoriul  republicii a constituit 1-8 ñm.

Culturile de toamnă şi  plantaţiile multianuale pe parcursul lunii  decembrie s-au aflat în fond în  stare de repaus. 

Temperatura minimă a solului la adîncimea nodului de înfrăţire (3 cm) la culturile de toamnă în decursul lunii a scăzut în teritoriu pînă la 1-5°C frig, fiind mult mai ridicată faţă de valoarea critică  (15°C frig).

Condiţiile de iernare a culturilor de toamnă şi a plantaţiilor multianuale în luna decembrie au fost în fond favorabile.

  

10.01.2008                      Şeful  CPA  T.Mironova