.

              

AUGUST

 

         Pe parcursul lunii august pe teritoriul republicii a predominat vreme foarte caldă, cu precipitaţii neînsemnate.

        Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată de valorile normei cu 2,0-3,5°C şi a constituit 21,0-24,5°C căldură. Astfel de regim termic se semnalează în republică, în fond, în medie o dată în 10-20 ani.

        Temperatura maximă a aerului pe teritoriul republicii a urcat pînă la 40,5°C căldură    (SM Tiraspol), valoare înregistrată în luna august pentru prima dată în toată perioada de observaţii instrumentale.

         Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la 9°C căldură  (SM Bălţi, SM Bravicea).

          Pe o mare parte a teritoriului republicii, suma precipitaţiilor căzute pe parcursul lunii august a constituit, în general, 60-120 mm (1-2,5 norme lunare). Cea mai mare cantitate lunară de precipitaţii a căzut la PAM Teleneşti – 202 mm (3,5 norme lunare), ce se observă pentru prima dată în toată perioada de observaţii la acest punct. În unele raioane de nord (SM Bălţi,   SM Rîbniţa) şi de sud ale republicii (SM Bălţata, SM Chişinău, SM Ştefan-Vodă, PAM Căuşeni), suma precipitaţiilor pe parcursul lunii august a constituit 30-50 mm (60-85% din norma lunară).

          Din cauza regimului termic înalt şi a insuficienţei de umezeală productivă în sol, în majoritatea zilelor lunii august, pe o mare parte a teritoriului republicii, condiţiile de creştere şi dezvoltare a culturilor agricole s-au menţinut dificile. Însă aşa condiţii meteorologice au fost în general favorabile pentru acumularea zahărului în struguri şi în sfecla de zahăr. Ploile, care au căzut în decursul lunii august, au influenţat pozitiv asupra creşterii rezervelor de umezeală productivă în stratul arabil al solului şi au îmbunătăţit condiţiile de efectuare a lucrărilor de semănare a culturilor de toamnă.

           La porumb în luna august s-a semnalat coacerea în ceară, iar către sfîrşitul lunii în raioanele centrale şi de sud – coacerea deplină.

         La floarea soarelui în august s-a semnalat coacerea. Către sfîrşitul lunii în majoritatea raioanelor de sud şi centrale floarea soarelui a atins maturitatea de recoltare. La situaţia din  28 august a.c., rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de un metru, pe terenurile cu floarea soarelui, au constituit, în fond, 35-80 mm (60-100% din normă), izolat –  20-30 mm (20-30 % din normă).

           La sfecla de zahăr pe parcursul lunii a continuat creşterea în greutate a rădăcinilor. Starea plantelor este în general satisfăcătoare. 

În livezi şi la viţa-de-vie, pe parcursul lunii august, s-a semnalat coacerea soiurilor timpurii şi medii de mere, prune şi viţă-de-vie. Starea plantaţiilor multianuale este în general satisfăcătoare. Pe plantaţiile multianuale, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol de un metru, la 28 august a.c., au constituit, în fond, 40-105 mm (40-110 % din normă), izolat – 5-30 mm (5-30% din normă).

            Pe terenurile destinate pentru semănatul culturilor de toamnă, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului, la 28 august a.c., au constituit, în fond, 10-20 mm (20-60% din normă).

Ploile căzute pe 30-31 august au completat rezervele de umezeală productivă în sol.

 

 

05.09.2007                                             Şeful  CPA  T.Mironova